Foto: Safranbolu

In het district Safranbolu, in de westelijke provincie Karabük aan de Zwarte Zee, liggen een paar verborgen tunnels van bijna vier eeuwen oud te wachten op nieuwsgierige toeristen. Safranbolu staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO en is beroemd voor zijn oude gebouwen.

De historische stad is één van de best beschermde steden ter wereld. Er liggen moskeeën, herbergen, fonteinen en bruggen uit de Ottomaanse tijd en traditionele huizen uit de 16de tot de 20ste eeuw. Er is een nieuw project om drie verschillende tunnels bloot te leggen. Ze liggen op verschillende hoogtes en zijn met bogen uitgehakt in de rotsen.

De tunnels werden eeuwen geleden gegraven als irrigatiekanalen vanaf de rivier Açasu naar het omliggende landbouwland. Ze lopen onder de bazaar van de hoefsmeden en kopersmeden, onder de herberg van Cinci en onder de moskee van İzzet Mehmet Pasha.

De Stichting voor Cultuur en Toerisme van Safranbolu probeert het cultureel erfgoed van het district te beschermen en projecten op touw te zetten. Dat zegt voorzitter Şefik Yılmaz Dizdar in een interview met het regeringsgezinde persagentschap Anadolu Agency.

Daarbij werken ze samen met het gemeentebestuur, districtsbestuur, provinciebestuur en het Directoraat voor Cultuur en Toerisme.

“We werken projecten uit om de historische bouwwerken in ons district veilig te stellen. Eén daarvan zijn de tunnels. We hebben een project klaar om de tunnels met hun uitzonderlijke architectuur te restaureren en open te stellen voor toeristen. Het project is goedgekeurd. Er moet nog wat administratie gebeuren. Als dat af is, kunnen de werken beginnen en kunnen de tunnels opengesteld worden voor toeristen,” zegt Dizdar.

De architectuur van de tunnels is volgens Dizdar exemplarisch. “De tunnels werden eeuwen geleden gegraven met de mogelijkheden die de mensen in die tijd hadden. Toch houden ze tot op vandaag stand en dragen gigantische structuren zonder in te storten. Iedereen zou moeten zien hoe de waterval onder de grond gecreëerd werd en hoe het irrigatienetwerk en het rioleringsnetwerk gescheiden werden aangelegd.”

Het district verwelkomt jaarlijks zo’n anderhalf miljoen toeristen uit binnen- en buitenland. Door het toegankelijk maken van de tunnels kunnen de mensen deze architecturale wonderen nu aanschouwen.

Bron: Hürriyet

S.V.R.