Turkije hoopt het toerisme weer te kunnen opstarten met een nieuw “coronavirus-vrij” certificatieprogramma voor de sector. Voor één keer krijgt deze maatregel de steun van zowel de regering als de oppositie.

Het programma zou van start gaan in de eerste week van mei, vertelde minister van Toerisme Mehmet Nuri Ersoy aan het staatspersagentschap. Hij gaf echter geen verdere details, noch legde hij uit hoe Turkije andere landen zou overtuigen om eraan mee te werken.

Ahmet Aras is burgemeester van het populaire resort Bodrum en lid van de oppositiepartij CHP (Republikeinse Volkspartij). Hij gelooft dat het land voordeel heeft bij het plan, zegt hij in een interview met Media Line.

“We steunen het certificatieprogramma. Hoe meer hygiënegaranties we kunnen bieden, hoe populairder we zullen zijn als bestemming… na COVID-19 zal het concept van normaliteit veranderen,” aldus Aras.

Aras heeft in zijn eigen stad een commissie opgericht om de veranderingen voor te bereiden. Vorig jaar kreeg Bodrum anderhalf miljoen buitenlandse toeristen over de vloer.

Het programma bestaat uit opleiding voor het personeel en plannen om voertuigen, hotels, luchthavens en restaurants te ontsmetten. Daarnaast moeten bezoekers een document kunnen voorleggen dat bewijst dat ze geen coronavirus hebben. Hotels en dergelijke moeten hun ruimtes, zowel binnen als buiten, reorganiseren zodat sociale afstand mogelijk wordt, aldus Ersoy.

Aziatische landen

Hij verwacht dat het toeristisch seizoen na de maand mei geleidelijk op gang zal komen.

“In eerste instantie verwacht ik vooral toeristen uit de Aziatische landen,” zei hij in een interview met de krant Hürriyet. “Nadien zullen Duitsland en Oostenrijk zich snel herstellen.”

De Russische en Britse toeristen zullen waarschijnlijk pas vanaf eind juli kunnen komen.

De Vereniging van Turkse Reisbureaus (TURSAB) verwacht dat het binnenlands toerisme vanaf eind juni geleidelijk weer op gang kan komen. Dat schrijft ze in een email aan de Media Line. Als de internationale reisbeperkingen worden opgeheven, kunnen de buitenlandse toeristen beginnen toe te komen in juli en augustus.

“Vanuit economisch oogpunt is het toerisme wereldwijd één van de zwaarst getroffen sectoren door de COVID-19-pandemie. De toeristische activiteit is compleet stilgevallen,” aldus TURSAB.

Bron: Jpost

S.V.R.