Op 10 maart maakte de Turkse republiek Noord-Cyprus een eerste besmetting met het nieuwe coronavirus COVID-19 bekend.

Minister van Volksgezondheid Ali Pilli liet weten dat het om een 65-jarige Duitse vrouw gaat die met vakantie is op het eiland, en dat de groep van 30 personen waar de Duitse mee op reis is, net als hun hotel in de Oostelijke stad Famagusta (Gazimagosa)in quarantaine wordt gehouden.

Een dag eerder maakte ook Grieks-Cyprus bekend dat er 2 gevallen van besmetting opgedoken waren. Volgens minister van Volksgezondheid Constantinos Ioannou gaat het om 2 burgers die thuis kwamen van over zee. Ze waren 2 van de tientallen mensen die op het virus getest werden.

Sinds 1974 is het eiland Cyprus verdeeld. Na decennia van geweld tegen de Turkse minderheid op het eiland, vond er in dat jaar een Grieks-Cypriotische staatsgreep plaats, wat Ankara ertoe aanzetten om tussen te komen als garanderende mogendheid.

In 1983 werd op het Noordelijke deel de KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) opgericht, die de controle heeft over een derde van het eiland. De republiek wordt alleen door Turkije erkend en lijdt onder een langdurig embargo van handel, vervoer en cultuur. Op 29 februari van dit jaar sloot de Grieks-Cypriotische overheid 4 van de 8 grensovergangen naar het Turkse deel om zo de situatie beter onder controle te houden. Dat veroorzaakte veel woede.

K.L.

(Bron: Daily Sabah)