Op sociale media circuleren beelden van een Iranese verpleegster die smeekt aan de Iraniërs om niet naar buiten te komen. Iran is na China een van de landen waar veel slachtoffers zijn gevallen: volgens de officiële tellingen zijn  er meer dan 7.616 mensen besmet en zijn meer dan 237 patiënten overleden – maar er zijn aanwijzingen dat dit er veel meer kunnen zijn.

“Verlaat alstublieft jullie huizen niet. Sinds deze ochtend zijn er meer dan 100 patiënten overleden. Verlaat alstublieft jullie huizen niet,” aldus de Iranese verpleegster in haar videoboodschap (scroll naar onder voor de video).

Ook in de politieke top van Iran zijn harde klappen gevallen. Minstens 23 parlementariërs zijn besmet, evenals een van de vicepresidenten, Masoumeh Ebtekar, en de viceminister van Volksgezondheid Iraj Harirchi . Een adviseur van de hoogste leider, ayatollah Ali Khamenei, is aan de ziekte overleden.

Gezichtsmaskers

Eén van de redenen waardoor Iran zo hard wordt getroffen, is dat het land in eerste instantie op zijn handen heeft gezeten en de risico’s bagatelliseerde. Half februari zeiden de leiders nog vol zelfvertrouwen dat corona geen enkel probleem zou vormen.

Op 19 februari werden de eerste gevallen in de Iranese stad Qom bevestigd, maar tijdens deze cruciale eerste dagen van de uitbraak, werd de oproep om mensen met ziekteverschijnselen in quarantaine te houden, met klem afgewezen.

Op 21 februari werden er in het land verkiezingen gehouden en werden mensen aangemoedigd hun stem uit te brengen. Nu heeft het virus zich door het hele land verspreid – alle provincies zijn getroffen – en worden er wel maatregelen getroffen. Voor het eerst sinds 1979 is er in de grote steden geen vrijdaggebed gehouden en grote sport- en culturele evenementen zijn geschrapt.

Meer dan 54.000 gevangenen zijn tijdelijk vrijgelaten om verspreiding van het virus in de overvolle gevangenissen te voorkomen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft bovendien voorgesteld om 300 duizend militieleden van deur tot deur te laten gaan om huizen te ontsmetten.

Scholen en universiteiten blijven in elk geval dicht tot 20 maart, wanneer het Perzisch nieuwjaar wordt gevierd. Burgers wordt afgeraden voor dit feest naar familie af te reizen en op de wegen tussen grote steden worden controleposten ingericht. Daarnaast wordt erop aangedrongen zo weinig mogelijk papiergeld te gebruiken, omdat het virus ook op deze manier verspreid kan worden.

Bron: TELE 1, DM