Gamze Akkuş İlgezdi

In 2019 verdwenen er zowat 20.000 boeken uit de Nationale Bibliotheek van Turkije. Dat beweert een parlementslid van de belangrijkste oppositiepartij in een parlementaire vraag.

Verder is er volgens Gamze Akkuş İlgezdi ook ander materiaal verdwenen uit de bibliotheek.

Er zijn zowat 20.000 boeken verdwenen uit de Nationale Bibliotheek van Turkije. Dat zegt CHP-lid Gamze Akkuş İlgezdi in een reeks parlementaire vragen.

Volgens hem telde het Turkse Instituut voor de Statistiek (TÜİK) in 2019 19.737 boeken minder dan het jaar voordien. Dat brengt het totaal aantal boeken op 1.443.751.

Daarnaast zijn er in 2019 ook 11.689 stukken verdwenen die geen boeken zijn, zegt hij.

“Er zijn twintigduizend boeken verdwenen!”

Daarmee verwees het parlementslid naar het conflict rond de data die TÜİK in maart publiceerde. Er wordt algemeen aangenomen dat die data gemanipuleerd waren, wat nefast was voor de geloofwaardigheid van het instituut.

“Het aantal geregistreerde leden steeg met 113.267, tot 137.014. Dat moet ook verduidelijkt worden,” vindt İlgezdi.

Meer boeken in openbare bibliotheken

Verder wees İlgezdi erop dat het aantal boeken in de Turkse openbare bibliotheken dan weer met zowat 776.000 gestegen is in 2019, ondanks het feit dat zo’n 800.000 boeken naar de nationale bibliotheek werden overgebracht.

“Volgens deze statistieken moeten de openbare bibliotheken dus meer dan anderhalf miljoen boeken gekocht of gekregen hebben.”

Anderzijds is het aantal openbare bibliotheken in het land gedaald sinds de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) in 2003 aan de macht kwam, aldus İlgezdi.

“In 54 procent van de scholen van het ministerie van Onderwijs zitten leerlingen die nog nooit een bibliotheek gezien hebben.”

De parlementaire vragen waren gericht aan minister van Cultuur en Toerisme Mehmet Nuri Ersoy.

Het ging over de boeken die verdwenen zijn uit de nationale bibliotheek, hoe veel er in 2019 werden toegevoegd aan de inventaris en het andere materiaal dat ontbreekt.

Bron: Sözcü

S.V.R.