Foto: Van lavendel tot pistache, in de Grand Bazaar in Istanbul vindt u zepen met verschillende geuren en eigenschappen.

Of u nu een bezoekende buitenlander bent of een doorgewinterde expat, er zijn een aantal unieke geschenken die alleen in Turkije te koop zijn en die u misschien wel zouden kunnen interesseren.

Badgerei

Zoals het gezegde luidt: “Schoonheid grenst aan Goddelijkheid”, en dit sentiment kan op geen enkel ander moment in ons leven waarachtiger klinken. We betalen niet alleen veel voor reinheid, maar zitten bovendien ook in het hoogtepunt van de zomer en dus zijn alle dingen die met water en gezondheidszorg te maken hebben uiterst relevant.

Gelukkig heeft Turkije een aantal unieke en spectaculaire badartikelen, te beginnen met de natuurlijke spons, aangeduid als “sünger” (of deniz süngeri), die kan worden gebruikt om uw lichaam en gezicht te scrubben.

Deze spons kan worden gekocht bij elke “aktar” (winkels die uitsluitend kruiden en specerijen verkopen). Deze stevige en zachte sponzen worden geoogst door sponsduikers langs de Turkse Egeïsche kust.

Zepen

Er is nog nooit zoveel vraag geweest naar een eenvoudig stuk zeep als in de tijden van het coronavirus. Gelukkig is er een grote verscheidenheid aan natuurlijke en geneeskrachtige zepen die in heel Turkije verkrijgbaar zijn. Zeepstukken vormen een uitstekend en eenvoudig souvenir of geschenk.

Textiel

Dikker dan een sarong, dunner dan een handdoek, de “peştamel” textielbekleding, die traditioneel wordt gemaakt van katoen en nadien wordt geverfd met lichte pastelkleuren, is het perfecte cadeau voor jezelf of voor anderen. Het kan worden gedragen als bedekking of worden gebruikt als een chique handdoek of sprei.

Foto: Het spelen van backgammon is een veelvoorkomend tijdverdrijf in Turkije, en een prachtig bewerkte set is zeker een geweldig cadeau.

Backgammon

Er is geen betere tijd dan nu om de fijne kneepjes van het backgammonspel te leren. Backgammon is een zeer vermakelijk en competitief bordspel dat al 5.000 jaar wordt gespeeld in de regio en een integraal onderdeel is van de Turkse cultuur.

Backgammon, ook wel “tavla” genoemd, is een geweldige manier om de dag door te brengen met een vriend. Een speel-set is altijd een mooi geschenk, vooral in Turkije, waar ze gemaakt worden van hout en versierd zijn met parelmoer inlegwerk.

Foto: Het spelen van backgammon is een veelvoorkomend tijdverdrijf in Turkije, en een prachtig bewerkte set is zeker een geweldig cadeau.

Verlichting

In de afgelopen decennia heeft Turkije een breed scala aan kleurrijke en authentieke handgemaakte verlichtingen gecreëerd die indrukwekkend en stuk voor stuk uniek zijn. In de Grand Bazaar zal u bedwelmd raken door de kleuren die worden gereflecteerd door de duizenden soorten lampjes.

U zult onvermijdelijk het gevoel krijgen dat u uw leven moet oplichten. De meer traditionele vormen van verlichting zijn koperen lusterachtige lampen die versierd zijn met kleurrijke uitsnijdingen.

Foto: Van baklava tot cezerye, winkels in de beroemde Grand Bazaar van Istanbul hebben allerlei Turkse desserts en snoepjes.

Suikergoed

Turkije mag dan wel voornamelijk bekendstaan om baklava en Turks fruit, toch is er een grote verscheidenheid aan andere authentieke Turkse snoepjes om aan ieders smaakpapillen te voldoen.

Laten we beginnen met Turks fruit. Deze lekkernij wordt traditioneel gemaakt van een gel van zetmeel en suiker die vervolgens in kleine blokjes wordt gevormd en wordt verkocht in roos-, munt- en sinaasappelsmaak.

Maar eigenlijk is er een hele wereld van “lokum”. Kijk dieper en je vindt lokum gemaakt van noten, granaatappel, gestolde room, koffie en zelfs lokum gedompeld in chocolade.

Verwar Turks fruit niet met “Cezerye”. Deze laatste is een gezondere lekkernij die bestaat uit gekarameliseerde wortelen, versnipperde kokosnoot en noten en wordt gevormd tot dunne vellen of blokjes die lijken op lokum.

Een andere soortgelijke dubbelganger van lokum is “sucuk”, wat weliswaar de naam is voor de kruidige Turkse worst. Maar in een snoep-context is sucuk een stam van walnoten omhuld met druivenmelasse.

Sabah

O.A.