Het Sümelaklooster staat tegen een rotswand tegen in het Ziganagebergte, in het district Maçka in de Turkse provincie Trabzon.

Op 28 juli heropende president Recep Tayyip Erdoğan twee monumenten in de provincie Trabzon aan de Zwarte Zee. Dat deed hij met een openingsceremonie via videoconferentie. Het gaat om de Ayasofya-moskee en om het Sümela-klooster.

Het klooster ligt in het district Maçka en is gewijd aan de Maagd Maria. Het is een gebouw met een unieke culturele en historische betekenis, en is een belangrijke toeristische trekpleister. In 2000 werd het klooster op de tijdelijke Unesco-werelderfgoedlijst geplaatst.

Op 15 augustus 2010 stelde het ministerie van Cultuur en Toerisme het klooster na 88 jaar opnieuw open voor gelovigen. In 2016 werd besloten het monument te restaureren in overeenstemming met nieuwe milieurichtlijnen.

Vanwege slecht weer en de coronamaatregelen hebben de restauratiewerken een tijdje stilgelegen. In mei werden de werken hervat.

Ayasofya (Trabzon)

Volgens de website van de Unesco werd het monastieke complex Sümela in 385 N.Chr gebouwd op de steile kliffen van de Altındere-vallei. Tijdens de openingsceremonie counterde Erdoğan onder meer de kritiek op de Turkse beslissing over de Hagia Sophia in Istanboel.

“Sommige Westerse landen beweren dat Turkije geen respect heeft voor andere culturen. Als we werkelijk geen respect hadden, zouden we een dergelijk historisch artefact nooit bewaard of gerestaureerd hebben. Het is zelfs zo dat christenen in augustus de litanie tot de heilige Maagd Maria mogen komen bidden in het klooster. Door de restauratiewerken hebben ze dat een tijd niet kunnen doen.”

het Monastieke Complex Sümela

Ook de steen aan de ingang van het klooster werd gerestaureerd. Werkzaamheden aan de rotswanden boven het klooster werden uitgevoerd door professionele klimmers. De kliffen werden gereinigd en er werden stellingen geplaatst om de onderliggende structuur te ondersteunen.

De restauratiewerken van de Hagia Sophia-moskee in Trabzon, niet te verwarren met het gelijknamige monument in Istanboel, hebben ongeveer 2 miljoen lira (287.950 dollar) gekost. Dit monument werd gebouwd tussen 1238 en 1263). Het was eerst een kerk, maar de Ottomaanse heersers maakten er in 1461 een moskee van. Ook dit bouwwerk is even een museum geweest, namelijk 52 jaar.

In 2013 werd het opnieuw een moskee. Het gebouw wordt gezien als 1 van de meest verfijnde staaltjes Byzantijnse architectuur. Bij de restauratie kreeg het monument een mihrab, een minbar en nieuwe tapijten, zonder dat daarbij de originele structuur van het gebouw veranderd werd.

De fresco’s werden achter gordijnen verborgen zodat de Hagia Sophia geschikt werd voor islamitisch gebed. Het monument is eveneens een belangrijke toeristische trekpleister voor Trabzon.

K.L.

(Bron: Sabah)