Foto: Duits federaal minister voor Economische Zaken en Energie Peter Altmaier

De Duitse minister van Economie had kritiek op de beslissing van Amerikaans president Donald Trump om extra importheffingen op te leggen aan Turkije, zo meldden lokale media afgelopen zondag.

“Deze handelsoorlog is nefast voor de economische groei en zorgt voor nieuwe onzekerheden,” zei Peter Altmaier volgens de Duitse krant Bild am Sonntag.

“Het verleden heeft ons geleerd dat de consument in het bijzonder geraakt wordt door handelsoorlogen, omdat de producten duurder worden,” aldus nog Altmaier.

Hij legde deze verklaring af nadat Trump zijn aanval op Turkije nog had verscherpt, door de importheffingen op Turks aluminium en staal te verdubbelen, tot respectievelijk 20 procent en 50 procent.

Symbool voor zekerheid

“Turkije staat symbool voor zekerheid en betrouwbaarheid in Europa; we hebben een goede samenwerking met Ankara op vlak van migratie,” zo zei Altmaier.

Altmaier zei dat ze nu “de kans hebben om terug bij zinnen te komen, nu de verkiezingen in Turkije achter de rug zijn.”

Bezoek aan Turkije

Op 25 en 26 oktober brengt Altmaier een bezoek aan Turkije om de bilaterale economische banden aan te halen. Hij wordt vergezeld door een delegatie van 80 zakenmensen uit vooraanstaande bedrijven. Daarover zei hij het volgende: “Ik vertegenwoordig de belangen van meer dan 7.000 bedrijven die in Turkije zaken doen.”

Hij voegde eraan toe: “We willen dat Turkije een stabiel en democratisch land blijft, en goede economische relaties dragen daartoe bij.”

De diplomatieke banden tussen Ankara en Berlijn zijn de afgelopen twee jaar verschillende keren onder druk komen te staan, maar recentelijk hebben beide landen weer stappen gezet naar elkaar toe.

Waarschijnlijk zal Turks president Recep Tayyip Erdogan volgende maand een staatsbezoek brengen aan Berlijn.

AA

S.V.R.