Vermoedelijk PKK-lid opgepakt in Duitsland

Duitse autoriteiten hebben op vrijdag gezegd dat een vermoedelijk lid van de terroristische groep PKK werd opgepakt in de buurt van de luchthaven van Frankfurt. Het federale parket zegt dat een man met de Turkse nationaliteit die om privacyredenen alleen bekend staat als Gökmen C. op donderdag werd aangehouden in het station verbonden met de luchthaven.

Het parket verdenkt de man ervan dat hij aanvallen van de PKK coördineerde in Centraal-Duitsland. Hij zou dit hebben gedaan tussen april 2018 en juni 2019. C. zou ook deelgenomen hebben aan propaganda-activiteiten en fondsenwerving gecoördineerd hebben. Hij zou dan gerapporteerd hebben aan de leiding van PKK in Europa.

In Turkije, de EU en de VS wordt de PKK beschouwd als een terroristische organisatie. Sinds 1984 voeren de leden van de groep een separatistische opstand waarbij al tienduizenden mensenlevens te betreuren vielen. Ankara heeft al langer kritiek op Berlijn omdat er onvoldoende actie tegen de PKK en haar afdelingen wordt ondernomen. De PKK verzamelt namelijk fondsen, organiseert propaganda en rekruteert leden in Duitsland.

K.L.

(Bron: Sabah)