Tsjechische moskee ontsiert door doodsbedreigingen in graffiti

Een moskee in de tweede Tsjechische stad Brno werd ontsierd door graffiti. Er werd gedreigd om alle moslims te doden. Dat maakte de politie zaterdag bekend. “Verspreid de Islam niet in dit land, of anders zullen we je doden”, zou er te lezen staan. “We onderzoeken de zaak sinds vrijdagnamiddag. We gaan uit van beschadiging van eigendom”, vertelde woordvoerder Bohumil Malasek aan het Franse persbureau AFP. De dader riskeert een veroordeling tot een jaar gevangenisstraf.

“We beschouwen dit als een ernstige bedreiging. Dit gaat niet om anoniem geroep op internet”, aldus Muneeb Hassan Alrawi, hoofd van het Tsjechische centrum van de moslimgemeenschap. “We moeten dit zien in het kader van de wereldwijde trend van aanvallen op moskeeën en van de vijandige sfeer in Tsjechië”, vertelde hij aan het persbureau CTK.

Brno

De toestroom van migranten in Europa bereikte een hoogtepunt in 2015. In Tsjechië veroorzaakte dit ook anti-islamitische gevoelens, ook al wonen daar niet zo veel moslims. De meeste vluchtelingen reizen namelijk naar meer welvarende landen zoals Duitsland en Zweden. Volgens een census in 2011 woonden er in de EU-lidstaat Tsjechië 3.358 moslims op een totale bevolking van 10,7 miljoen. Volgens onofficiële schattingen zou de moslimgemeenschap uit 10.000 tot 20.000 leden bestaan.

K.L.

(Bron: Sabah)