Attila Hildmann verbergt zich in Turkije

Tegen de rechtsextremist Attila Hildmann is een arrestatiebevel uitgevaardigd en zijn verblijfplaats in Turkije is bekend. 

Er is een interessante wending rond de rechts-extremist Attila Hildmann, die Duitsland is ontvlucht.

Amateuronderzoekers hebben samen met journalisten zijn verblijfplaats in Turkije opgespoord: hij bevindt zich in de stad Kartepe, anderhalf uur ten zuiden van Istanbul.

De Duitse justitie zou hem nu te pakken kunnen krijgen, omdat er een internationaal arrestatiebevel is. Maar deskundigen denken dat dit onwaarschijnlijk is – althans in de nabije toekomst.

De voormalige chef-kok en ondernemer was een centrale figuur geworden in het geradicaliseerde protest tijdens de Corona pandemie.

Met zijn antisemitische samenzweringsverhalen bereikte hij meer dan 100.000 abonnees via Telegram en verscheen hij ook op demo’s.

Hildmann beweerde in Reichsbürger-stijl dat Duitsland geen soevereine staat was en gecontroleerd werd door Joden. De Duitse autoriteiten vaardigden uiteindelijk een arrestatiebevel uit – veel te laat, zoals sommigen bekritiseerden.

Hildmann ontsnapte aan de Duitse justitie door hulp van een mol: een medewerker van het openbaar ministerie in Berlijn waarschuwde hem voor het aanstaande arrestatiebevel, waarop Hildmann naar Turkije vluchtte – en daar verder ging.

Sommige van zijn Telegram-kanalen werden geblokkeerd en hij moest andere distributiekanalen vinden.

Kwestie van nationaliteit

Een cruciale vraag is altijd die van zijn nationaliteit geweest. Hildmann beweert zowel de Turkse als de Duitse nationaliteit te hebben. Maar dit is duidelijk een beschermende claim.

Het Openbaar Ministerie in Berlijn gaf onlangs aan “Stern” toe: “Voor zover wij weten heeft de verdachte alleen de Duitse nationaliteit.”

Juridisch gezien verandert dit veel, zoals advocate Anna Oehmichen aan ZDFheute uitlegt:

“Turkije levert zijn eigen onderdanen niet uit. Als Hildmann de Turkse nationaliteit heeft, kan hij niet worden uitgeleverd.”

Als hij alleen de Duitse nationaliteit heeft, kan hij worden uitgeleverd op basis van het uitleveringsverdrag van de Raad van Europa, dat Turkije heeft ondertekend, als er geen belemmeringen voor uitlevering zijn, zei Oehmichen.

Met andere woorden, Hildmann kon door de Turkse autoriteiten worden gearresteerd en naar Duitsland worden overgebracht.

Volgens “Stern” woont Hildmann sinds de zomer van dit jaar in Kartepe. Daarvoor woonde hij sinds de herfst van 2021 in de kustplaats Gömec in de provincie Balikesir.

De kritiek van de Duitse