de Duitse defensieminister Ursula von der Leyen

De Duitse minister van Defensie heeft gezegd dat Duitse troepen op de vliegbasis van Incirlik in Turkije nog tot eind juni in de internationale coalitie zullen vechten tegen de terroristische groep Daesh.

In een interview met de Duitse krant Bild am Sonntag, vertelde de Duitse defensieminister Ursula von der Leyen dat Duitse tankvliegtuigen naar verwachting medio juli naar de luchtmachtbasis van Azraq in Jordanië zullen worden verplaatst. “Volgens onze planning zullen er vanaf oktober weer verkenningsvluchten worden uitgevoerd”, zei ze.

Turkije had eerder bezoeken van Duitse politici aan hun in Incirlik gestationeerde soldaten geweigerd, vooral vanwege de samenstelling van sommige delegaties, waar parlementsleden bij waren die openlijk steun geven aan de PKK – een organisatie die als terroristisch wordt aangemerkt door Turkije, de EU en de VS.

Sinds 2015 heeft Duitsland zes Tornado surveillancestraaljagers en een tankvliegtuig in Incirlik gestationeerd, evenals ongeveer 260 medewerkers, die informatie- en logistieke ondersteuning bieden aan anti-Daeshoperaties.

Op 7 juni kondigde Berlijn aan dat de Duitse troepen die in de zuidelijke Turkse basis zijn gevestigd, in de komende maanden naar een militaire faciliteit in Jordanië worden verplaatst.

Anadolu