In een gesprek over de Turkse militaire operatie in de Syrische regio rond Afrin, gaf de Duitse journalist Christoph Horstel aan dat het de plicht is van de Turkse President Recep Tayyip Erdogan zijn land te verdedigen van de aanvallen van de terroristische groepering.

Turkije lanceerde operatie Olijftak op 20 januari met als doel het bevrijden van de noordwestelijke stad Afrin, in Syrië, van de terroristen van de PYD/PKK en Daesh.

Horstel, correspondent van het Duitse ARD in een gesprek met Anadolu Agency: “Washington is druk in de weer met het opbouwen van een terroristische militie van zo een 30,000 man. De troepenmacht zal vooral bestaan uit Koerden, aldus de Verenigde Staten. Het probleem is echter dat heel wat van deze huurlingen samenwerken met de PKK, die erkend is als een terroristische organisatie in Turkije.”

“Zolang Turkije niet van plan is een blijvende rol te spelen in de Syrische politiek, en belooft zich na de beslechting van het conflict volledig terug te trekken, zullen wij de Turken ondersteunen.”

Naast het creëren van meer veiligheid aan de grenzen heeft Operatie Olijftak eveneens als doel het beschermen van de Syrische bevolking van de gruwelijkheden en onderdrukking van de leden van de PYD/PKK en Daesh, aldus volgens de Turkse Generale Stafchef.

Turkije veilig houden is zijn plicht

Horstel: “Erdogan hand enorm veel werk in zijn land, vooral met de grote opkuis die hoognodig was na de poging tot staatsgreep van 15 juli, 2016. Turkije veilig houden is zijn plicht.”

“Jammer genoeg zijn de Turken en de Duitse regering uit elkaar gegroeid in de laatste jaren. De media in Duitsland doen er tegenwoordig alles aan de naam van Erdogan, Turkije en de islam in een slecht daglicht neer te zetten.”

Zwaar onder vuur

Horstel looft daarnaast Erdogan voor zijn houding betreffende de beslissing van de Verenigde Staten om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te herkennen. Erdogan was tegen en nam de Amerikaanse regering zwaar onder vuur omtrent de beslissing.

“President Erdogan nam een zeer positieve en intelligente houding aan. Turkije wordt in de basis gestraft voor het doen van niets dan goeds.” Aldus Horstel.

AA