Het is een jaar nadat Donald Trump als President van de VS verkozen werd. Washington bevindt zich in een ongeziene staat van verwarring. Dit heeft niet enkel een invloed op het Witte Huis.

Verschillende overheidsagentschappen in de VS lijken niet in staat te zijn om het eens te worden of hun voornaamste bondgenoten in Syrië als terroristen bestempeld moeten worden. Vanaf vandaag beschouwt de CIA de Democratische Uniepartij (PYD) als de Syrische vleugel van de terroristische PKK. De organisatie werd recent opgenomen in de lijst van terreurgroepen die samen met onder meer al-Qaida opereren in Syrië. Ondertussen blijven het Amerikaanse Centrale Commando (CENTCOM) en het Pentagon het narratief versterken dat de PKK en de PYD twee aparte entiteiten zijn. De eerste is een terroristische organisatie en de tweede is een onderdeel van de anti-Daeshcoalitie. Het lijkt echter dat de CIA ook een aantal agentschappen beschuldigt van collaboratie met terroristen.

De uitgebreide leugen die de Amerikaanse overheid vertelden aan hun bevolking en de rest van de wereld, werd eindelijk betrapt. Op donderdag gaf de woordvoerster van het Ministerie van Buitenlandse Zaken Heather Nauert een toespraak, waarin ze een opmerkelijke opmerking deed voor de camera: “Turkije heeft de blik afgewend van ISIS, en ze richten zich nu op de PKK,” klaagde ze, verwijzend naar Daesh.

Het prangende probleem dat de relatie van Washington met Ankara ondermijnt, lijkt een burgeroorlog te hebben gestart binnen de Amerikaanse overheid. CENTCOM en het Pentagon waren de grootste voorstanders van de controversiële samenwerking tussen de Syrische vleugel van de PKK in de voorbije jaren. Het oorspronkelijke plan was om politieke en militaire steun te geven aan de groep, goedgekeurd door de toenmalige President Barack Obama en later doorgegeven aan de Trump-regering. De Trump-regering was tot nu toe erg druk bezig met de nationale problemen.

Er waren verstandige mensen zoals Senator Lindsey Graham die Obama bekritiseerde in april 2016 voor de steun aan de PYD en YPG, maar hun stemmen werden verstomd door wat de Ben Rhodes, een hulpkracht van het Witte Huis, de “Echokamer2 noemde. Tijdens deze periode waren er tevens verschillende Amerikaanse media zoals de New York Times die mee schuldig waren voor de misdaden van Washington in Syrië. Het slechte nieuws voor het Pentagon is dat het steunen van terroristische organisaties een misdaad is volgens de Amerikaanse wetgeving 18 VS Code § 2339B, die gaat over illegale materiaalsteun aan buitenlandse terroristische groeperingen. Sectie 2339A stipuleert ook dat het geven van middelen aan terroristen vervolgd kan worden.

Vandaag is de vraag hoe de VS de ongrondwettelijke Syrië-strategie kan terugdraaien zonder aan gezichtsverlies te lijden. De Trump-regering zou het beste naar de CIA luisteren en de steun aan de Syrische PKK-vleugel beëindigen om zo de Amerikaanse wetgeving niet meer te overtreden. Het is niet enkel wat Turkije wil, maar wat de Amerikaanse wet vereist.

Sabah