Adil Öksüz die een sleutelrol speelde in de couppoging van 15 juli 2016, wordt gezocht door de Duitse autoriteiten. Duitsland voert sinds 14 november 2017 een “residentieonderzoek” naar Öksüz. Alle politiediensten hebben de opdracht gekregen om bevindingen te melden aan de Federale Politie.

De zoektocht naar Öksüz begon op verzoek van de Turkse autoriteiten. Op 21 november 2017 heeft een rechtbank in Ankara een aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Öksüz verblijft volgens bronnen momenteel in Duitsland.

De vijftigjarige wordt wel “de luchtmacht-imam” genoemd van het Gülen-netwerk, de organisatie die achter de couppoging zat. Öksüz werd s ’ochtends op 16 juli 2016 in de buurt van de Akıncı-luchtmachbasis aangehouden. Kort nadien werd hij vrijgesproken door rechter Çetin Sönmez waarna hij vervolgens het land uit vluchtte. De rechter werd later verwijderd uit zijn positie en gearresteerd omwille van zijn banden met het Gülen-netwerk.

Volgens de Duitse overheden is Öksüz niet in Duitsland aangezien hij nergens staat geregistreerd. Ook heeft hij geen asielaanvraag ingediend. De Duitse overheid heeft aan Ankara beloofd de zaak serieus te nemen. Indien hij echter in Duitsland wordt opgepakt, blijft een uitlevering toch onwaarschijnlijk. Duitsland zal de “luchtmacht-imam” dan berechten in eigen land.

Ankara heeft Berlijn in augustus 2017 een diplomatieke nota gestuurd met een verzoek om Öksüz uit te leveren.

Hurriyet