Turkije zal Afrin zonder aarzeling binnenvallen als er een dreiging uit de aangrenzende Syrische provincie komt, zei de minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu, eerder deze week.

Foto: Google Maps

De Syrische uitloper van de PKK-terreurgroep, de Democratische Uniepartij (PYD) en haar gewapende vleugel, de Volksbeschermingseenheden (YPG) namen eerder in 2012 de macht over in Afrin. De stad wordt nu beschouwd als een van de belangrijkste bolwerken van de PKK.

“Als Turkije wordt bedreigd door Afrin of een ander gebied, zullen we dat gebied zonder enige aarzeling binnenvallen en het van terroristen bevrijden”, zei Çavuşoğlu.

Turkije kan operaties uitvoeren

Hij voegde daaraan toe dat Turkije operaties kan uitvoeren die gelijkaardig zijn aan de operatie Euphrates Shield, die op 24 augustus 2016 werd gelanceerd om IS bij de de grens van Turkije te verdrijven, nadat de aanwezigheid van de terroristische groep de veiligheid bedreigde in zuidelijke provincies, waaronder Kilis, Gaziantep en Şanlıurfa.

“Zoals de president [Recep Tayyip Erdoğan] heeft gezegd, kunnen we onverwachts in een nacht binnenvallen”, zei Çavuşoğlu.

PYD-terroristen uit Afrin hebben af ​​en toe aanvallen over de grens gedaan op het Turkse leger, ondanks de aanwezigheid van Amerikaanse en Russische vertegenwoordigers en militaire experts in het gebied.

Bron:  Hurriyet