Het belangrijkste religieuze orgaan van Turkije, het Directoraat voor Religieuze Zaken (Diyanet) heeft een fatwa over echtscheiding uitgevaardigd waarin staat dat het is toegestaan voor echtparen om te scheiden via een telefoongesprek, fax, brief, sms of internet.

“Van je echtgenoot scheiden door ‘talaq’ te zeggen via een telefoontje, brief, sms, internet of fax zijn even geldig als wanneer het recht in het gezicht gezegd wordt. In deze situaties mag de echtgenoot de echtscheiding niet ontkennen. Als een vrouw via schriftelijke methoden, zoals een sms of een brief, is gescheiden, moet ze zich ervan verzekeren dat het bericht door haar echtgenoot is verzonden”, zei Diyanet, in antwoord op een vraag op haar officiële website.

Driemaal ‘talaq’, zoals het gewoonlijk wordt genoemd, is een islamitische praktijk waarbij een man van een vrouw scheidt door driemaal het woord ‘talaq’, het Arabische woord voor echtscheiding, te zeggen.

Haarverf

Eerder sprak Diyanet een fatwa uit over haarverf, waarin stond dat het zwart verven van haar bij een man ongepast is volgens de islam.

“Het verven van het hoofdhaar, baard of snor is toegestaan ​​zolang het doel niet is om mensen te misleiden. Maar het zwart verven van het haar van een man is nooit toegestaan, volgens de islamitische regels. Het wordt als ongepast beschouwd”, werd er gesteld in een verklaring.

Twee weken geleden vond het Turkse religieuze toporgaan de digitale valuta Bitcoin ‘op dit moment ongepast’, volgens de islam.

Naar aanleiding van een vraag over het kopen van digitale valuta’s zoals Bitcoin en Ethereum voor beleggingsdoeleinden, merkte Diyanet op dat digitale valuta niet gebonden zijn aan een centrale autoriteit en daarom de garantie van een staat of financiële instelling missen.

Bron: Hurriyet