De Grieken moeten weten dat de negatieve relatie tussen Turkije en Griekenland nu geschiedenis is, zei de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan op 6 december, volgens een Grieks kanaal.

In gesprek met de lokale omroep Skai TV, voorafgaand aan zijn bezoek aan het land op 7 december, had Erdoğan het over de bilaterale betrekkingen tussen Turkije en Griekenland.

“Jullie moeten weten dat de negatieve relatie tussen Turkije en Griekenland nu tot geschiedenis is verworden. Er zijn twee landen die op hoog niveau een strategische overeenkomst hebben gemaakt en er betrekkingen op hebben gevestigd. Vertrouwen en stabiliteit zijn onze twee belangrijkste principes”, zei Erdoğan in een bericht aan het Griekse volk.

Vrede

Hij riep ook de Turkse en Griekse samenlevingen op genegenheid en vrede aan elkaar te betonen en met die gevoelens solidariteit te ontwikkelen.

Gevraagd naar het bijwerken van de Vrede van Lausanne, waarin de huidige grenzen tussen Griekenland en Turkije zijn vastgelegd, verklaarde Erdoğan dat alle afspraken die in de wereld zijn gemaakt in de loop van de tijd moeten worden bijgewerkt.

Geactualiseerd

“Lausanne moet ook worden geactualiseerd in het licht van deze ontwikkelingen. Deze update zou niet alleen nuttig zijn voor Turkije, maar ook voor Griekenland”, zei hij. Erdoğan voegde eraan toe dat deze update de vriendschap en veiligheid tussen de twee landen kan versterken.

Hij wees op zorgen over de afstanden tussen sommige eilanden in de Egeïsche Zee. “We moeten deze overwinnen. Er zijn verwante problemen met het meten van het luchtruim, de zee en het continentaal plat”, zei Erdoğan.

“Als er sprake is van wederzijdse zelfopoffering [van beide landen], dan kunnen we dit met veel meer gemak overwinnen”, voegde hij eraan toe.

Onmogelijk

Hij zei ook dat het onmogelijk is voor Turkse schepen om op de Egeïsche Zee te varen en dat dit onaanvaardbaar is.

President Recep Tayyip Erdoğan is met zijn tweedaagse officiële bezoek aan het land de eerste Turkse president in decennia die Griekenland bezoekt.

Eerder beschreef de Griekse premier Alexis Tsipras in een exclusief interview met persbureau Anadolu het eerste presidentiële bezoek in 65 jaar van Turkije aan het mediterrane land als ‘een kans om moedige stappen voorwaarts te zetten.’

Bron: Hurriyet