Vecihi Hürkuş

Turkije herdenkt één van de onvolprezen helden van de natie, Vecihi Hürkuş. Deze luchtvaartspecialist, ingenieur en vliegtuigbouwer overleed 51 jaar geleden, op 16 juli 1969.

In 1923 begon hij, helemaal vanuit het niets, met de bouw van het Vecihi K-VI-vliegtuig. Twee jaar later maakte hij de eerste vlucht met het toestel, over de Egeïsche provincie İzmir.

In de loop van zijn carrière gaf Hürkuş les op verschillende militaire en marine-academies. Hij hoopte de luchtvaartsector te kunnen uitbreiden over heel Turkije en wordt beschouwd als een pionier in de industrie.

https://www.youtube.com/watch?v=d8oQbEUAt_g

Hürkuş was de eerste Turkse ontwerper en bouwer van vliegtuigen en hij was één van de stichters van de Turkse Luchtvaartvereniging.

Vocht in WOI

Hürkuş werd geboren in 1896 en volgde de lagere school in Istanbul.

Later ging hij in het leger en volgde een opleiding tot piloot.

In de herfst van 1917 vocht hij tegen de Russen aan het Kaukasusfront. Hij was de eerste Turkse piloot die een vijandelijk vliegtuig neerhaalde.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog en de Onafhankelijkheidsoorlog zette hij verschillende keren zijn leven op het spel voor het vaderland.

Om het eerste Turkse vliegtuig te bouwen, gebruikte hij materiaal van een Grieks vliegtuig dat werd neergehaald tijdens de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog.

Vecihi Hürkuş

Maar er was te weinig technische ervaring in het land.

“Op dat moment was er geen enkele luchtvaartingenieur in onze luchtmacht. Evenmin was er iemand die wetenschappelijk onderzoek kon doen op delen van een vliegtuig,” heeft Hürkuş ooit gezegd.

“Dus besloot ik mij zelf op onontgonnen terrein te begeven.”

Hij opende de eerste Turkse parachuteschool en publiceerde het eerste Turkse luchtvaarttijdschrift. Later, in 1932, richtte hij de eerste burgerluchtvaartschool in Turkije op.

In de loop van zijn carrière bouwde hij drie types vliegtuigen: de Vecihi XIV, de Vecihi XV, en de Nuri Bey Vecihi-XVI.

Nuri Bey Vecihi-XVI

Hürkuş overleed in Ankara op 16 juli 1969, maar zijn herinnering leeft voort.

Hij had 52 jaar dienst als piloot. In die tijd vloog hij met 102 verschillende vliegtuigmodellen en bracht in totaal 30.000 uur in de cockpit door.

In 1994 kreeg hij een postume onderscheiding ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) voor zijn aanzienlijke bijdrage aan de burgerluchtvaart in Turkije.

Bron: Hürriyet

S.V.R.

Bonus