SEDAT ERGİN columnist bij Hurriyet

Nu we exact één jaar verder zijn, is het van groot belang dat we weten wat er precies is gebeurd die nacht op de Akıncı luchtmachtbasis. Op deze manier kunnen we zo precies mogelijk achterhalen wat de essentie was van deze couppoging. De Akıncı luchtmachtbasis was het operationeel hersencentrum voor de couppoging op 15 juli 2016.

Foto: de militaire luchtmachtbasis Akinci

Akıncı is in dit opzicht de locatie die een rol kan spelen bij het identificeren van de mensen die verantwoordelijk waren voor de couppoging. Het is de plaats waar de transmissielijn, op de nacht van 15 juli, functioneerde tussen de soldaten die de staatsgreep uitvoerden en de ‘civiele been’ die de staatsgreep dirigeerde en het laatste woord namens de organisatie uitsprak. En in deze nacht, op deze luchtmachtbasis, nam een groep van belangrijke leidinggevende putschisten, die een beslissende rol hebben gespeeld in de activiteiten van de coup, ons rechtstreeks mee naar een – in Pennsylvania gelegen – adres.

Leiden van de staatsgreep

generaal Hulusi Akar

Deze basis, die eerst en vooral diende als hoofdcommandocentrum bij het leiden en coördineren van de staatsgreep doorheen Turkije, is ook de locatie waar de stafchef van de Turkse strijdkrachten generaal Hulusi Akar en andere hooggeplaatste commandanten werden gegijzeld. Eveneens is het de plaats waar de coupplotters geprobeerd hebben generaal Akar aan hun zijde te krijgen en waar Akar de putschisten probeerde te overtuigen om te stoppen met de staatsgreep. De coupplegers waren zelfs van plan om Akar het land te laten toespreken op de nationale staatszender TRT.

Het luchtruim boven Ankar

Foto: F-16 straaljager

De couppoging begon ook vanuit de luchtmachtbasis. De speciale eenheden die Akar zouden aanhouden waren van hieruit vertrokken met een witte bus. Evenzo gingen de helikopters, die opstegen in de basis van Güvercinlik, eerst naar Akıncı om vervolgens terreur te zaaien in het luchtruim boven Ankara waar ze nadien verdere instructies kregen. De F-16 straaljagers die voor meerdere doden zorgden in de Turkse hoofdstad stegen ook op in Akıncı. En niet alleen het begin, ook de beslissing om de coup op te geven kwam vanuit dezelfde luchtbasis.

Reeds bekend bij het brede publiek

In principe is al hetgeen we hierboven hebben opgesomd reeds bekend bij het brede publiek. Wat echt speciale aandacht vraagt is het feit dat civiele uitvoerende takken van de terroristische groepering FETÖ, die overigens het brein is achter de couppoging, aanwezig waren op de basis van Akıncı in de nacht van 15 op 16 juli.

Operatie uitgevoerd vanuit het hoofdkwartier

Zoals vermeld op de 4658 pagina’s lange akte van beschuldiging, opgesteld door de openbare aanklager van Ankara, werd deze operatie uitgevoerd vanuit het hoofdkwartier van de 143ste vloot, gelegen op het noordoostelijk punt van de centraal gelegen baan in de basis.

Duidelijk iets gaande

Verschillende verklaringen wijzen erop dat er in de nacht van 15 op 16 juli, tot in de vroege ochtend, verschillende burgers aanwezig waren in de vloot die constant laptops en telefoontoestellen gebruikten om in contact te blijven met bepaalde mensen op andere locaties. Er was duidelijk iets gaande.

Verdacht

Het probleem dat we moeten benadrukken is dat slechts vijf van het totaal aantal leidinggevende die aanwezig waren in Akıncı worden verdacht in de akte van beschuldiging.

Foto: Adil Öksüz

In totaal zijn er 6 verdachten met als hoofdverdachte Fethullah Gülen. De tweede verdachte is Adil Öksüz, de derde is Kemal Batmaz, de vierde is Hakan Çelik, nummer vijf is Nurettin Oruç en als zesde en laatste verdachte Harun Biniş.

Foto: Kemal Batmaz
Foto: Harun Biniş

Öksüz is een theoloog, Batmaz is een zakenman, Oruç is een voormalige leraar die zegt dat hij ook documentairefilms maakt, Çiçek is een zakenman die scholen bezit en Biniş is een ingenieur die ook een computersoftware ontwikkelt.

Waren de leidinggevenden coupplotters in de Akıncı-basis die nacht met meer?

Zéér waarschijnlijk. We kunnen aannemen dat er ook andere putschisten aanwezig waren geweest die nacht die vervolgens zijn ontsnapt eens ze inzagen dat de couppoging op niets uitliep.

Sleutelfiguur was Adil Öksüz

Luchtmacht ‘imam’ Adil Öksüz, was een van de sleutelfiguren waar de Turkse overheid overkeek ook al werd hij rap door de gendarmerie opgepakt. De overige 4 verdachten werden ook gearresteerd rondom de luchtmachtbasis en zitten tot op heden achter slot en grendel.

Wat een toeval dat een significant deel van de verdachten van deze groep naar de Verenigde Staten vlogen kort voor de couppoging.

Indien we ons fixeren op deze uitvoerende leiding kunnen we de vingerafdrukken van de Gülenbeweging op 15 juli zéér goed zien.

Hurriyet – SEDAT ERGİN