Een grote grensmuur werd onlangs gebouwd aan de Turkse grens nabij Syrië. Deze muur heeft het leven van de lokale dorpelingen drastisch veranderd.

De overheid laat weten dat de 700 km lange muur gebouwd werd om terroristische infiltratie en illegale doorstroom tegen te gaan. De bouw van de grensmuur begon in september 2016 en is bijna volledig afgewerkt. Wanneer de muur volledig afgewerkt zal zijn, zal ze de derde grootste ter wereld zijn.

Familieleden aan de andere kant

de Nusaybin-Qamishli grens

Twee derde van de muur gaat door de zuidoostelijke provincie Şanlıurfa, Mardin en Şırnak Een studente van het middelbaar, die nabij de Nusaybin-Qamishli grens leeft laat weten dat zij niet meer in staat is om haar familie te bezoeken. “Het bouwen van de muur is een goede ontwikkeling voor ons allen, maar onze familieleden blijven aan de andere kant van muur,” verklaarde ze.

De Tigris rivier, die dient als natuurlijke grenslijn tussen Turkije en Syrië, loopt tussen Şırnak’s Cizre en Silopi. De dorpelingen van Karuh zien dan ook dat door de bouw van de muur, hun toegang tot de rivier wordt afgesloten. Dit zorgt voor veel kritiek vanwege de dorpelingen. “Wij gebruikten het water van de Tigris om onze velden te irrigeren, voordat de muur werd gebouwd. Nu moeten wij elektrische waterpompen gebruiken in de plaats,” verklaarde een man.

Zijn nicht daarentegen zegt opgelucht te zijn dat het veiligheidsgevoel teruggekeerd is, sinds de bouw van de muur. “Godzijdank, de vrede is teruggekeerd. Wij zijn beter beveiligd sinds dat de muur gebouwd werd,” verklaarde zij.

De grenspost die als doorgang diende voor de duizenden Syrische vluchtelingen die twee jaar geleden zijn moeten vluchtten van ISIS, in Şanlıurfa’s Akçakale tegenover de Syrische stad Tel Abyad, werd ook afgesloten.

Een massieve deur van 70 ton werd geplaatst aan de grenspost. Op sommige delen van de muur zijn er Turkse vlaggen opgehangen als antwoord op de provocatie van de overzijde, die op hun beurt Amerikaanse en PYD vlaggen hebben ophangen.

Hurriyet