Het Hof van Istanbul heeft op 14 juni de vrijspraak uitgesproken van Oğuz Güven, de online-chef van het dagblad Cumhuriyet. Een maand geleden werd hij gearresteerd voor de tenlastelegging van “het verspreiden van terroristische propaganda”.

De vrijspraak van Güven, werd onder andere in het arrest gemotiveerd door; “zijn actieve medewerking aan het onderzoek”, “de resultaten van het onderzoek”en “het vermoeden van onschuld”. Het arrest werd uitgesproken door het 28e Hof van Ernstige Criminele Daden. Het Hof had de strafvordering van het parket aanvaard op de inleidende zitting, die voor de tenlastenlegging een criminele opsluiting van 10,5 jaar vorderde.

Oğuz Güven werd op 15 mei gearresteerd vanwege een tweet die, 55 seconden nadat hij die gedeeld had op het Twitteraccount van Cumhuriyet, onmiddellijk werd verwijderd. De tweet ging over Mustafa Alper, de officier van justitie van Denizli, die vijf dagen eerder omkwam in een verdacht auto-ongeluk.

Officiële verklaring

In zijn officiële verklaringen voor de onderzoekers liet Güven horen dat hij de tweet niet zelf had opgesteld, maar dat hij die “zonder erbij na te denken” had gedeeld in een poging om het nieuws snel te doen verspreiden.

Aangezien de tweet ook na 55 seconden verwijderd werd van het officiële Twitteraccount van Cumhuriyet, verklaarde Güven dat dit aantoonde dat de tweet per ongeluk werd geplaatst.

Opzettelijk

Alper, 48 jaar, en zijn chauffeur, Muzaffer Akşehirli, werden vermoord op 10 mei toen een vrachtwagen opzettelijk op hun inreed op de snelweg.

Hij was de eerste procureur die een onderzoek startte naar de terroristische activiteiten van FETÖ na de gefaalde coup van 15 juli 2016. Andere onderzoeken bevestigen nu ook dat de terroristische prediker Fetullah Gülen en zijn organisatie, de opdrachtgevers zijn van de gefaalde coup.

Hurriyet