Deniz Baykal, voormalig voorzitter van de CHP, heeft zijn bezoeken aan Duitsland in het kader van de ‘NEE’ campagne geannuleerd. De aanleiding hiervan was het Duitse verbod op Turkse ministers om de ‘JA’ campagne te brengen aan de Turkse gemeenschap in Duitsland.

De ‘JA’ campagne in Duitsland zou onder andere gevoerd worden door de Turkse minister van Justitie, Bekir Bozdağ en de Turkse minister van Economie, Nihat Zeybekçi. Baykal heeft laten weten dat hij de ‘NEE’ campagne op 5 maart zal laten varen in Duitsland.

De persverantwoordelijke van de CHP in Duitsland, Hayri Çiçekdağı, bevestigde deze beslissing op 4 maart. Hij verklaarde namens Baykal dat de weigering van de ‘JA’ campagne in Duitsland en de stilzwijgende toelating van de ‘NEE’ campagne als instrument gebruikt zal worden in het referendum debat.

Verbod op bijeenkomst

“Wij, de CHP, keuren het niet goed dat leden van de AK-partij de toegang tot Duitsland wordt geweigerd”, zei Çiçekdağı. Op 2 maart besloot de gemeente van Gaggenau, in het zuidwesten van Duitsland, de bijeenkomst van de Turkse minister van Justitie Bozdağ te verbieden. De reden hiervoor was de vrees voor te grote opkomst aan geïnteresseerden, waardoor de openbare orde niet gehandhaafd zou kunnen worden.

De minister van Economie, Zeybekçi, had gepland om op 5 maart de Turkse gemeenschap in Keulen te ontmoeten, maar deze werd ook verboden vanwege ‘veiligheidsredenen’.

Hurriyet