De stad Diyarbakir ligt aan de oevers van de Tigris rivier en heeft een rijke geschiedenis die meer dan 900 jaar teruggaat.

Diyarbakir is een mysterieuze plaats. Omringd door zware stadsmuren en imposante torens, lijkt de stad op het eerste zicht intimiderend. Eens men zich in het stadscentrum begeeft, merkt men al snel dat er helemaal niets intimiderend of gevaarlijk is aan de stad en komt men terecht in een antieke vestiging, waar Turken, Koerden, Armeniërs, Assyriërs, Joden en Arabieren eeuwenlang naast mekaar hebben geleefd. De binnenstad wordt omringd door een 5,8 kilometer lange zware basalten stadsmuur uit de Romeinse tijd. In 2015 werd de binnenstad op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

Oase van rust

Ook de Hevsel tuinen, een groene verbinding tussen de binnenstad en de rivier Tigris werden als beschermd werelderfgoed erkend. De tuinen zijn sedert eeuwen bekend als de graanschuur van de stad en voorzien de stedelingen van voedsel en water. De tuinen liggen ook op de migratieroute van verschillende vogels, waardoor men doorheen het jaar meer als 180 vogelsoorten op deze plaats kan terugvinden.

Het land van Bakr

De antieke stad heeft doorheen de eeuwen verschillende namen gekend. Met de komst van de Arabieren werd de stad in 639 omgedoopt tot Diyar Bakr, ‘het land van Bakr’. Door haar strategische ligging was de vrede in de stad ver te zoeken en de stad wisselde doorheen haar geschiedenis meermaals van handen.

Oude binnenstad

De stadsmuren staan trots rond het oude centrum Diyarbakir. Eens men voorbij de omwalling komt met haar prachtige gewelven, imposante torens en poorten, bevindt men zich in Sur, het kloppend hart van de stad. Binnen dit district, dat ook het “oude Diyarbakir” wordt genoemd, kan men een veelheid aan historische bezienswaardigheden treffen. Haar labyrintachtige steegjes leiden naar verschillende eeuwenoude gebouwen en moskeeën. Door haar uitgesproken architectuur, met donkere stenen gebouwen, lijkt de stad niet op de naburige steden in regio, maar heeft het oude centrum meer iets weg van het Middeleeuws Europa.

Stad van paradoxen

Wanneer we het oude stadscentrum verlaten, komen we terecht in een moderne en ontwikkelde stad met felle lichten, winkelstraten en een bruisend nachtleven. Haar inwoners zijn bijzonder trots op de reuzensprong die de stad in de voorbije decennia heeft gemaakt, maar blijven tevens gehecht aan hun conservatieve waarden. Verschillende rusthuizen werden in de regio gebouwd, maar moesten al na enkele jaren de deuren sluiten omdat de inwoners weigerden om hun grootouders hier te plaatsen.

Turbulente geschiedenis

De stad Diyarbakir is dan ook een stad vol paradoxen. Haar inwoners zijn trots op hun geschiedenis maar richten hun blik vooral naar de toekomst. De regio wordt omgeven door een rotsachtige ondergrond, maar staat over heel Turkije bekend om haar vruchtbaarheid. Haar inwoners zijn eerlijk, betrouwbaar en vredelievend. En toch wordt de geschiedenis van de stad getekend door de vele conflicten en twisten die de regio heeft meegemaakt.

Gastvrijheid

Ondanks haar rijkdom aan historische bezienswaardigheden, beschikt Diyarbakir nog over een troef waarin de stad zich onderscheidt van andere steden: haar inwoners. Net als haar zomers staan de inwoners van Diyarbakir bekend als een warm volk; gastvrijheid is hier geen uitzondering, maar de regel. Een verdwaalde gast moet niet op zoek gaan naar  iemand die hem de weg kan wijzen, maar zal al snel merken dat de inwoners hem spontaan helpen.

Ondanks haar turbulente geschiedenis is de stad een bruisende plaats en veilig voor toeristen. Wel moet men nog altijd voorbij enkele politiecheckpoints vooraleer men de stad kan betreden. Maar deze checkpoints mogen geen hinderpaal zijn om kennis te maken met de rijke cultuur van de regio of het plezier beletten van te wandelen in een waar ‘open-lucht museum’: Diyarbakir is echt een aanrader voor allen.

Sabah