Foto: Safvan Allahverdi

(Washington) – De Verenigde Staten is in gesprek met Turkije over Manbij in Syrië. De Amerikaanse minister van Defensie James Mattis liet echter weten dat het nog te vroeg is voor een open discussie omtrent de zaak. Zo schrijft het Turkse staatspersbureau Anadolu Agency.

Foto: https://www.google.be/maps (Locatie: Manbij)

Mattis op een persconferentie: “Ik kan er op dit moment nog niet over uitweiden. Het is nog te vroeg om dit soort zaken te bediscussiëren in het openbaar.”

Militaire operatie Olijftak

Mattis refereert hiermee naar Turkije’s plan Operatie Olijftak misschien uit te breiden. Het doel is de meer noordelijk gelegen stad Manbij, niet ver van het huidige conflictgebied rond Afrin. De stad is van groot strategisch belang.

De stad ligt noordelijk van de Syrische hoofdstad Aleppo. Het strategische belang ligt echter vooral in het feit dat stad zich net onder de zuidelijke grens van Turkije bevindt.

Veiligheid van Amerikaanse troepen

Washington geeft aan bezorgd te zijn over de veiligheid van zijn troepen in Manbij, midden in het gebied van de huidige militaire operatie uitgevoerd door Turkije in het noordoosten van Syrië. Er bevinden zich zo een 2000 Amerikaanse soldaten in Manbij.

Mattis beschrijft de Turkse militaire operatie als een afleiding van de strijd tegen Daesh en geeft aan dat het de situatie in het reeds instabiele gebied alleen maar erger maakt.

Mattis: “Het gaat er nu om dat we een balans vinden in onze verschillende interesses in het gebied. Het enige wat ik kan zeggen is dat we actief in gesprek zijn met onze bondgenoot Turkije.”

Bevrijden van de noordwestelijke stad Afrin

Turkije lanceerde operatie Olijftak op 20 januari met als doel het bevrijden van de noordwestelijke stad Afrin, in Syrië, van de terroristen van de PYD/PKK en Daesh.

In reactie op het Turkse offensief lanceerden de terroristen van de PYD/PKK reeds verschillende aanvallen op de grensgebieden van Turkije waarbij ze reeds verschillende burgerslachtoffers maakten. Meer dan 100 mensen geraakten gewond door het mortiergeschut van de PYD/PKK. Vijf personen stierven aan hun verwondingen. Aldus de Turkse premier Yildirim.

Naast het creëren van meer veiligheid aan de grenzen heeft de operatie eveneens als doel het beschermen van de Syrische bevolking van de gruwelijkheden en onderdrukking van de leden van de PYD/PKK en Daesh.

Na de operatie in Afrin wil Turkije de operatie nu uitbreiden naar Manbij en andere schuiloorden van leden van de PYD/PKK.

AA