Foto: Kyriakos Mitsotakis tijdens een persconferentie

Eerder deze week kondigde Grieks premier Kyriakos Mitsotakis tijdens een toespraak in de Noordelijke stad Thessaloniki een robuuste investering aan in het leger.

“Het is tijd om onze strijdkrachten te versterken. Dat zullen we doen met een sterk programma, een soort nationaal schild.”

De Griekse overheid plant te investeren in 18 Franse Rafale-gevechtsvliegtuigen, 4 multifunctionele fregatten, 4 marine-helikopters en 15.000 bijkomende soldaten.

Er komen ook investeringen in de binnenlandse wapenindustrie en in betere beveiliging tegen cyberaanvallen. Bovendien zullen er 4 bestaande fregatten verbeterd worden.

Mitsotakis verwacht dat de investeringen voor duizenden nieuwe banen zullen zorgen.

Het onderzoeksschip Oruç Reis

In augustus stuurde Ankara het onderzoeksschip Oruç Reis naar de wateren ten Westen van Cyprus, begeleid door enkele oorlogsschepen. De bedoeling is om fossiele brandstoffen te vinden.

Zowel Griekenland als Turkije claimen de soevereiniteit over die wateren, waardoor Athene de Turkse onderzoekswerken als illegaal beschouwt.

Griekenland reageerde door het Turkse konvooi te volgen met eigen schepen en door militaire oefeningen te houden samen met enkele Europese landen en de Verenigde Arabische Emiraten.

Mitsotakis denkt dat Ankara de Oostgrens van de EU bedreigt en de regio destabiliseert. Daarom probeert Griekenland grote exclusieve economische zones op te richten vlak voor de Turkse kust, de langste aan de Middellandse Zee. Daarvoor wil het land de kleine Egeïsche eilandjes gebruiken.

Ankara zegt de booractiviteiten te voeren omdat Turken en Turks-Cyprioten evenveel recht hebben op de mogelijke brandstofvoorraden als de andere partijen in het gebied.

“We moeten kunnen praten over een eerlijke verdeling. Dat is een win-winsituatie voor iedereen”, aldus de Turkse overheid.

K.L.

Bron: Sabah