Turkije en Saoedi-Arabië streven naar het vergroten van allerlei politieke, militaire en economische betrekkingen om een nieuw tijdperk te beginnen, zei president Recep Tayyip Erdoğan begin vrijdag.

“We brachten een bezoek aan Saoedi-Arabië op uitnodiging van Hadimu’l Haremeyn,” of “de Dienaar van Mekka en Medina”, zei Erdoğan, verwijzend naar de Saoedische koning Salman.

“Als twee broederlijke landen met historische, culturele en menselijke banden, streven we ernaar om alle soorten politieke, militaire en economische betrekkingen tussen ons te vergroten en een nieuw tijdperk te beginnen”, zei Erdoğan.

Meer samenwerking met Saoedi-Arabië op het gebied van gezondheid, energie, voedselzekerheid, landbouwtechnologieën, de defensie-industrie en financiën is in het gemeenschappelijk belang, zei Erdoğan.

Erdoğan zei ook dat Turkije groot belang hecht aan de veiligheid en stabiliteit van de Golfregio.

“Ik geloof dat we onze betrekkingen naar een hoger niveau zullen tillen dan ze voorheen waren,” zei Erdoğan, eraan toevoegend dat zijn bezoek tijdens de islamitische heilige maand Ramadan “de deuren zal openen van een nieuw tijdperk met onze vriend en broer Saoedi-Arabië.”

Erdoğan had ook een ontmoeting met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman (MBS). Eerder arriveerde de president in Saoedi-Arabië voor een tweedaags werkbezoek.

Jamal Khashoggi

Erdoğan en de kroonprins van Saoedi-Arabië ontmoetten elkaar om de betrekkingen te ontwikkelen tijdens het eerste bezoek sinds de moord in 2018 op journalist Jamal Khashoggi een wig dreef tussen de twee regionale mogendheden.

De laatste keer dat Erdoğan Saoedi-Arabië bezocht was in 2017, toen hij probeerde te bemiddelen in een geschil dat het koninkrijk en andere Golflanden tegen Qatar spande.

Erdoğan bezocht vervolgens de islamitische heilige stad Mekka om een umrah-bedevaart te verrichten.

Na de Arabische lente van 2011 leidden ideologische verschillen en rivaliserende doelstellingen op het gebied van buitenlands beleid Ankara en Riyad in verschillende richtingen, waardoor ze felle regionale rivalen werden.

De steun van Turkije aan volksbewegingen die banden hebben met de Moslimbroederschap vormde aanvankelijk de aanleiding voor de breuk met Arabische regimes die de politieke visie van de broederschap als een bedreiging zagen.

Tijdens dit proces steunden Turkije en Saoedi-Arabië tegengestelde partijen in vele regionale conflicten.

Turkije koos de kant van zijn belangrijkste regionale bondgenoot Qatar tijdens het embargo dat werd opgelegd door Saudi-Arabië, de VAE en twee andere Arabische staten.

Investeringen

Sinds de moord bevinden de relaties tussen Turkije en Saudi-Arabië zich op een dieptepunt. Dat uitte zich onder meer in een onofficieel embargo van Saudi-Arabië tegenover Turkije, waardoor de bilaterale handel met ongeveer een miljard dollar afnam.

Enkele in het Midden-Oosten populaire Turkse soaps die het toerisme in Turkije een boost gaven, mochten ook niet meer uitgezonden worden in Saudi-Arabië.

Dat Turkije de banden met Saudi-Arabië opnieuw aanhaalt, komt echter niet zomaar uit de lucht gevallen. Turkije gaat momenteel door een zware economische crisis. De Turkse lira verloor meer dan 40 procent aan waarde tegenover de Amerikaanse dollar en Turkije noteerde een inflatie van meer dan 60 procent in een jaar tijd.

Mede daardoor wil Turkije betere relaties aanknopen met oude rivalen, zoals Egypte en Israël, maar vooral met de rijke Golfstaten, die het land aan de broodnodige investeringen kunnen helpen.

Eerder zocht Turkije al toenadering tot de Verenigde Arabische Emiraten, wat de Turken kort daarna onder meer een fonds van 10 miljard dollar opleverde voor investeringen in eigen land.

Bron: Sabah