Nieuw onderzoek: coronavirus kan 28 dagen besmettelijk blijven op bankbiljetten en smartphone

Het dodelijke covid-virus kan bijna een maand besmettelijk blijven op onder meer bankbiljetten, glazen schermen van mobiele telefoons. Dat blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. 

De resultaten van het nationale wetenschappelijke bureau van Australië (CSIRO) tonen aan dat het coronavirus extreem robuust is.

Het kan bij kamertemperatuur veel langer overleven op gladde oppervlakken dan eerder werd aangenomen, aldus de Britse openbare omroep BBC.

Het dodelijke coronavirus wordt vooral overgedragen als mensen hoesten, niezen of praten.

Maar experts suggereren dat het ook kan worden verspreid door kleine deeltjes in de lucht, en via oppervlakken als metaal en plastic.

Eerdere wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het coronavirus twee tot drie dagen kan overleven op bankbiljetten en glas, en tot zes dagen op plastic en roestvrij staal.

De wetenschappers brachten in een laboratorium virusdeeltjes aan op verschillende materialen zoals bankbiljetten van polymeer en papier, katoen, glas en roestvrij staal.

Vervolgens werd er op diverse momenten en bij verschillende temperaturen een staal genomen. In het laboratorium werd vastgesteld dat het coronavirus tot 28 dagen kon overleven bij 20 graden op bankbiljetten, glazen schermen van mobiele telefoons en roestvrij staal.

“Door te concluderen hoe lang het virus echt besmettelijk blijft op oppervlakken kunnen we de verspreiding ervan beter voorspellen en beperken, en kunnen we de mensen beter beschermen”, aldus topman dr. Larry Marshall.

Het onderzoek, gepubliceerd in Virology Journal, ontdekte verder dat het coronavirus minder lang overleefde bij hogere temperaturen. Het bleek op sommige oppervlakken binnen 24 uur bij 40 graden niet meer besmettelijk. De experimenten werden in het donker uitgevoerd, omdat al is aangetoond dat UV-licht het coronavirus doodt.

De resultaten van het wetenschappelijk onderzoek wijzen op de noodzaak om zowel handen als touchscreens regelmatig te wassen en het gezicht niet aan te raken om het risico op infectie te beperken.

Bron: TT