Kemal Kılıçdaroğlu, voorzitter van de republikeinse oppositiepartij CHP, geeft een toespraak op het hoofdkwartier van de CHP in Ankara op 3 februari 2021. (AA-foto)

Kemal Kılıçdaroğlu, voorzitter van de republikeinse oppositiepartij CHP, moet een schadevergoeding betalen aan president Erdoğan van zo’n 12.000 euro omwille van een speech die hij heeft gegeven in 2019.

De 7e burgerlijke rechtbank van eerste aanleg in Ankara oordeelde dat Kılıçdaroğlu de persoonlijke rechten heeft geschonden van Erdoğan in zijn parlementaire toespraak op 26 nov. 2019.

Erdoğan’s advocaat, Hüseyin Aydın, had in eerste instantie een schadevergoeding van zo’n 30.000 euro geëist.

In zijn toespraak beweerde Kılıçdaroğlu ten onrechte dat een fabriek die eigendom is van de Turkse strijdkrachten, aan Qatarese militairen werd verkocht.

“Zij die met hun eigen wapenfabrieken voordelen creëren voor een buitenlands leger, worden verraders genoemd, overal ter wereld,” zei Kılıçdaroğlu destijds.

Hij daagde de president ook ineens uit om een rechtszaak tegen hem aan te spannen. Kılıçdaroğlu die in het verleden alle rechtszaken had gewonnen die door de president werden aangespannen, was er zeker van dat hij ook deze rechtszaak zou winnen.

“Ik spreek hier alleen maar de waarheid,” haalde het CHP-kopstuk aan.

Kılıçdaroğlu heeft in 2019 bijna 100.000 euro moeten betalen aan de Turkse president omwille van een reeks valse beweringen over hem en zijn familieleden.

Zijn partijleden hebben hem gesteund in het afbetalen van deze schuld door elk zo’n 600 euro te doneren.

Sabah
O.A.