De Turkse oppositiepartij CHP heeft felle kritiek geuit op het parlement nadat deze besloot een vergoeding van 71.000 Turkse Lira (circa. 17.159 euro) uit te betalen aan voormalig parlementslid Merve Kavakçı.

Merve Kavakçı, die onlangs tot ambassadrice van Kuala Lumpur (Maleisië) werd benoemd, werd in 1999 voor 18 jaar lang verbannen uit het Turkse parlement nadat ze op een eedaflegging in de parlementszaal een hoofddoek droeg. Toen aan het licht kwam dat ze in bezit was van een Amerikaans burgerschap zonder toestemming te hebben gevraagd aan de juiste autoriteiten, werd ook haar Turks burgerschap afgepakt.

https://www.youtube.com/watch?v=BIMoSPD2Idg&ab_channel=DarulArsiv

Na een recent besluit van de Raad van Ministers, dat op 3 juli werd gepubliceerd in het Staatsblad, werd haar Turks burgerschap terug toegekend.

CHP

CHP-afgevaardigde Mahmut Tanal, gaf aan dat Kavakçı in het verleden van haar parlementaire positie werd verwijderd nadat ze het Amerikaans burgerschap verkreeg.

De compensatie die aan Kavakçı zal worden uitbetaald komt overeen met haar salaris die ze als legislator zou hebben ontvangen in de periode tussen haar laatste dag als parlementslid op 16 mei 1999 en 22 juni 2001, de dag waarop haar partij werd opgedoekt.

Bovendien zou Kavakçı nu formeel kunnen aftreden van haar functie als gedeputeerde en kan zij en haar familie genieten van de gezondheidszorg die wordt voorzien voor alle ex-legislatoren. Ook kan ze gebruik maken van allerlei VIP-gelegenheden en krijgt ze een toegangskaart tot het parlement en een kaart voor ex-gedeputeerden.

Hurriyet