Muharrem İnce, volksvertegenwoordiger van de oppositiepartij CHP in de Turkse provincie Yalova, heeft laten weten dat hij zijn kandidatuur voor het voorzitterschap heeft ingediend.

“Op ons 36ste partijcongres zal ik mij kandidaat stellen voor het partijvoorzitterschap van de Republikeinse Volkspartij,” zei İnce tijdens een persconferentie in het parlement.

Op het congres van de centrumlinkse partij dat op 3 en 4 februari zal doorgaan in Ankara, wordt de nieuwe partijvoorzitter en partijraad gekozen. Ook Ümit Kocasakal, advocaat en voorzitter van de Orde van Balies in Istanbul, heeft zich vorige week woensdag kandidaat gesteld.

Huidige partijvoorzitter Kemal Kılıçdaroğlu, die al 8 jaar het voorzitterschap bekleed, heeft in al die jaren slechts 1 uitdager gekend. Het was Muharrem İnce die in 2014 de strijd verloor tegen Kılıçdaroğlu. Kemal Kılıçdaroğlu ging zegepralend naar huis met 740 stemmen. İnce maakte met 415 stemmen geen schijn van kans.

Volgens de statuten van CHP zijn er 120 handtekeningen nodig van de 1.100 gedelegeerden om kandidaat te worden. De kandidaat die op het congres een meerderheid van de stemmen krijgt wordt de nieuwe partijleider.

“Ik ben niet van plan om voor het congres nog deel te nemen aan partijdiscussies. Dit congres is geen wedstrijd tussen Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce en andere kandidaten. Dit congres is een congres om onze toekomst terug te winnen,” voegde Ince toe.

Hurriyet