Kemal Kılıçdaroğlu, de leider van de Republikeinse Volkspartij (CHP, de grootste oppositiepartij) heeft zijn vertrouwen uitgedrukt in de kiezers van Istanbul. Die zullen de kandidaat van zijn partij opnieuw naar de overwinning stemmen in de heruitgave van de gemeenteraadsverkiezingen in Istanbul, de grootste stad van Turkije.

“Ik vertrouw op het geweten van Istanbul, İmamoğlu zal herverkozen worden,” zei hij in een toespraak voor de parlementaire fractie van zijn partij. Hij doelde daarbij op Ekrem İmamoğlu, de kandidaat van de oppositie.

“De wil van het volk werd misbruikt,” zei hij. Hij benadrukte dat de overwinning van İmamoğlu ongeldig werd verklaard door de Hoge Raad voor de Verkiezingen (YSK). “Deze onrechtvaardigheid moet rechtgezet worden,” aldus de CHP-leider.

“De gerechtelijke macht zelf is hier bezig om de rechtsgang te ondermijnen,” zei hij, over de beslissing van de YSK om de gemeenteraadsverkiezingen van 31 maart in Istanbul ongeldig te verklaren.

Vermeende “onregelmatigheden”

De regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) had bezwaar gemaakt tegen de verkiezingsuitslag omwille van vermeende “onregelmatigheden”. Daaropvolgend heeft de YSK in vele districten van Istanbul de stemmen herteld, maar volgens Kılıçdaroğlu heeft dat niets aan de uitslag veranderd.

“Het is niet de schuld van de kiezers,” voegde hij er nog aan toe.

Geen ambtenaren

Recep Özel

Volgens Recep Özel, de vertegenwoordiger van de AKP binnen de Hoge Raad, werd er besloten tot het uitschrijven van nieuwe verkiezingen omdat sommige bijzitters geen ambtenaren waren, en sommige bewijsstukken van de resultaten niet gehandtekend waren.

Kılıçdaroğlu noemde de zeven YSK-leden die voor de annulering stemden “bandieten” en zei dat ze moesten opstappen. Volgens hem staan deze rechters in contact met mensen van de regeringspartij.

Fraude en ernstige onregelmatigheden

De AKP heeft samen met zijn bondgenoot de MHP (Nationalistische Partij) beroep aangetekend bij de YSK, om nieuwe gemeenteraadsverkiezingen in Istanbul te bekomen. Ze argumenteerden dat er fraude en ernstige onregelmatigheden waren vastgesteld, die hun invloed hadden gehad op de verkiezingsuitslag.

Binali Yıldırım van de AKP verloor toen van oppositiekandidaat Ekrem İmamoğlu. Hij haalde zo’n 13.000 stemmen minder.

Op 6 mei kreeg de AKP uiteindelijk gelijk van de YSK. Het mandaat van İmamoğlu als burgemeester werd ingetrokken en er werden nieuwe verkiezingen uitgeschreven op 23 juni.

Hürriyet

S.V.R.