Kemal Kilicdaroglu, leider van de voornaamste oppositiepartij de Republikeinse Volkspartij (CHP), heeft de openbare aanklagers in de zaak van het dagblad Cumhuriyet ervan beschuldigd van leden te zijn van de Fethullahistische Terroristische Organisatie (FETÖ).

“Het is nu beter begrepen dat de openbare aanklagers die deze aanklacht voorbereidden geheime FETÖ-leden zijn,” vertelde Kilicdaroglu aan het dagblad Cumhuriyet. Hij voegde eraan toe dat de openbare aanklagers zelf zouden moeten onderzocht worden.

7 vrijgelaten, 4 blijven aangehouden

Een rechtbank in Istanboel beval op 28 juli de vrijlating van zeven Cumhuriyet journalisten en leidinggevend personeel maar oordeelde voor een voortzetting van de arrestatie van vier anderen die beschuldigd werden op verdenking van “het steunen van terrorisme.”

De vrijgelaten journalisten en leidinggevend personeel waren cartoonist Musa Kart, Bülent Utku, Turan Günay, Önder Celik, Kemal Güngör, Hakan Karasinir en Güray Öz.

Openbare aanklagers onderzoeken

Echter, weigerde de rechtbank de aanvraag tot vrijlating van de journalisten Ahmet Sik, Kadri Gürsei, Murat Sabunce en bestuurslid Akin Atalay, en beschuldigde hen ervan de beweging van de in de V.S. gebaseerde islamitische prediker Fethullah Gülen te steunen. Deze beweging wordt algemeen aangenomen achter de gefaalde poging tot staatsgreep van 15 juli 2016 te zitten.

“Laat al onze vrienden vrij die jullie in de gevangenis houden. Als er nog maar het kleinste respect voor democratie en de wet overblijft in Turkije, zouden ze bevrijd moeten worden. In feite, als de wet effectief zou werken zouden er onderzoeken gelanceerd moeten worden tegen de openbare aanklagers die de aanklachten hebben voorbereid voor het misleiden van de rechtbank,” zei CHP leider Kilicdaroglu.

“In feite streden ze tegen FETÖ”

“Het is ongelooflijk om Cumhuriyet te beschuldigen van het steunen van FETÖ terwijl in feite het dagblad gedurende zijn hele bestaan heeft gestreden tegen de groep,” zei hij.

“Het is ongelooflijk dat een openbare aanklager zoals Murat Inam, die zelf levenslang riskeert op basis van FETÖ beschuldigingen, de aanklacht heeft voorbereid, zei Kilicdaroglu.

Hurriyet