De leider van de grootste oppositiepartij CHP (Republikeinse Volkspartij) Kemal Kılıçdaroğlu ontmoette de leider van de Felicitypartij (SP), Temel Karamollaoğlu. Dit vond plaats ondanks het strakke tijdsschema waarin de oppositiepartijen momenteel opereren, sinds de aangekondigde vervroegde verkiezingen. De bedoeling was om te overleggen over mogelijke allianties.

Mogelijke alliantie CHP-SP

De meeting werd bijgewoond door CHP-afgevaardigden in het hoofdkwartier van de CHP in Ankara. Kılıçdaroğlu en Karamollaoğlu bespraken een mogelijke alliantie voor de verkiezingen als succesformule voor de oppositiepartijen. Ze spraken ook over mogelijke presidentiële kandidaten.

IYI-Partij geholpen om aan verkiezingen deel te nemen

Er werd een vraag gesteld over de mogelijke overweging van de oppositie om de voormalige President Abdullah Gül te nomineren. Gül was een van de stichtende leden van de heersende AKP, maar vervreemdde van de partij na afloop van zijn termijn als president in 2014. Karamollaoğlu was hierover niet duidelijk. Verder zei Karamollaoğlu dat hij de steun van CHP aan IYI (Goede Partij) apprecieerde door 15 wetgevers van de CHP over te dragen zodat IYI een parlementaire groep kan vormen.

“De IYI-Partij kon mogelijk niet meedoen aan de verkiezingen. Het was een goede zet van de CHP als een bijdrage aan de democratie,” zei hij.

Kılıçdaroğlu: “De democratie verdedigen”

CHP-leider Kılıçdaroğlu zei dat de oppositie stappen onderneemt om “de democratie te verdedigen”. Hij voegde toe dat de CHP nog steeds gekant is tegen de kiesdrempel van 10 procent en dat de komende verkiezingen cruciaal zijn voor de toekomst van Turkije. De CHP zal ook een partijvergadering organiseren op 24 april. Daar gaan partijleden een finale strategie moeten voortbrengen alsook een presidentiële kandidaat.

Hurriyet