De Griekse President weigerde het aanbod van de Turkse President Recep Tayyip Erdoğan. Deze had voorgesteld om een “uitwisselingsdeal” te sluiten waar twee gevangen Griekse soldaten zouden uitgewisseld worden tegen Turkse soldaten die Griekenland in gevangenschap heeft sinds de couppoging van 2016.

Pavlopoulos weigerde de potentiële uitwisseling nadat de Turkse President had gezegd dat zijn regering de case van de Griekse soldaten zou overwegen als Athene de Turkse soldaten zou uitzetten.

“De uitwisseling van de twee gevangen Griekse soldaten met de acht Turkse soldaten die zich in Griekenland bevinden, daar is geen sprake van,” aldus Pavlopoulos.

De twee Griekse soldaten werden aangeklaagd met spionage in Turkije nadat ze de grens overstaken op 2 maart. Ze beweerden dat ze in de mist hun weg kwijtraakten. De acht Turkse soldaten vluchtten uit hun land naar Griekenland na de mislukte staatsgreep in 2016.

Erdoğan: “FETÖ-soldaten moeten uitgeleverd worden”

Het Griekse Hoogste Gerechtshof sprak een vonnis uit waardoor de mannen niet uitgeleverd zouden worden, ondanks de Turkse vraag om hun aanklachten thuis onder ogen te zien. De verdachten ontkennen dat ze iets te maken hadden met de couppoging.

Erdoğan zei eerder dat zijn regering de twee gevangen Grieken zou behandelen, als Athene de Turkse coupsoldaten zou uitleveren.

“Ze (Griekenland) hebben ons gevraagd om de Griekse soldaten terug te geven en we zeiden dat ´als ze een dergelijke vraag hebben, dat ze ons eerst de FETÖ-soldaten moeten uitleveren die een staatsgreep probeerden plegen,” aldus Erdoğan.

Hurriyet