Vanwege coronamaatregelen zijn er beperkingen opgelegd op de festiviteiten voor Overwinningsdag (Zafer Bayramı) op 30 augustus.

Op 26 augustus leverde Kemal Kılıçdaorğlu, voorzitter van de oppositiepartij CHP, kritiek op die beperkende maatregelen. Hij deed dat na een bezoek aan de graftombe van kolonel Reşat Çiğiltepe.

“Het heeft bloed, zweet en tranen gekost om onze republiek op te richten. Waarom mag dat niet gezien worden?”, vroeg hij aan de pers.

De kolonel staat symbool voor de moeilijkheden waar het Turkse volk in zijn tijd mee te maken had. Uren nadat bleek dat hij te laat was gekomen om Çiğiltepe in te nemen tijdens de slag om Dumlupınar, pleegde hij zelfmoord.

“Daarom herdenken we hem vandaag met liefde en respect”, aldus de CHP-leider. “Moge zijn ziel in vrede rusten.”

Cruciale datum

“30 augustus 1922 was een cruciale datum. Op die dag werd de vijand definitief uit Anatolië verdreven. De overwinning die we toen behaalden, heeft ons een sterke onderhandelingspositie gegeven tijdens de conferentie van Lausanne.

Miljoenen mensen zijn bereid hun leven op het spel te zetten voor de geschiedenis, zelfs als dat betekent dat ze COVID-19 kunnen oplopen. Het blijkt ook dat de overheid het Turkse verleden niet kent. De ministers zouden opnieuw moeten lezen over Mustafa Kemal Atatürk en kolonel Reşat. Wij vechten er al langer voor om Turkije opnieuw een respectabel imago te geven.”

Indruk op sociale media 

Op 19 augustus stuurde het ministerie van Binnenlandse Zaken een circulaire nota uit naar de 81 provinciale gouverneurs. In de nota werd een aantal maatregelen opgesomd die genomen moeten worden bij de organisatie van evenementen op Overwinningsdag.

Op sociale media ontstond al snel de indruk dat evenementen verboden zouden zijn, wat het ministerie op 23 augustus in een geschreven verklaring ontkende.

Volgens de verklaring sprak de nota nooit over een verbod, maar alleen over voorzorgsmaatregelen.

K.L.

(Bron: Hürriyet)