Gürsel Tekin, vicepresident van de Republikeinse oppositiepartij CHP, wil tot zes jaar celstraf voor het opzettelijk doden van dieren.

In het wetwijzigingsvoorstel dat Tekin heeft voorgelegd aan het parlement, werd de titel van het artikel “Milieu-misdrijven” gewijzigd naar “Misdrijven tegen het milieu en tegen dieren”. Het 181ste artikel “Opzettelijke milieuverontreiniging” werd ook veranderd in “Opzettelijk milieuverontreiniging en doding of verwonding van dieren”.

Opzettelijk

“Een persoon die opzettelijk een dier doodt, of hij deze nu bezit of niet, kan worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee tot zes jaar. Iemand die opzettelijk dieren pijnigt of hun zicht schaadt kan worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden tot 2 jaar,” zei het voorstel van Tekin.

Eigendom

Tekin zegt dat dieren niet als levende wezens worden beschouwd maar als eigendom, in het huidige strafwetboek.

Het wetwijzigingsvoorstel toont ook aan dat criminele handelingen tegen wilde dieren momenteel slechts worden gezien als een wanbedrijf en er gewoon een administratieve boete wordt gegeven.

“Het is overduidelijk dat de wet die deze misdaad als een wanbedrijf classificeert, verre van effectief of afschrikwekkend is in zijn huidige vorm,” zei het voorstel.

Hevig debat in Turkije

Er barstte onlangs een hevig debat los in Turkije nadat een autobestuurder een zwerfhond had aangereden. Vervolgens pleegde hij vluchtmisdrijf en na zijn aanhouding werd hij vrijgelaten.

Hurriyet