De Verenigde Staten begrijpen de bezorgdheden van Turkije met betrekking tot de terreurorganisatie PKK en nemen die serieus, dat liet de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten in een verklaring.

“Turkije is een belangrijke en gewaardeerde NAVO-bondgenoot. De Verenigde Staten nemen de bezorgdheid van Turkije serieus; er lopen veel gesprekken met de Turkse regering. Zij hebben terechte zorgen over de PKK. We begrijpen dat”, zei Heather Nauert bij een persmoment in Washington.

“Zij zijn bezorgd over de regio in het geheel en wij veroordelen de doorlopende aanvallen die gepleegd worden door de PKK.”

Terroristische organisatie

Toen Nauert werd bevraagd over een mogelijke Turkse militaire stap in Syrië, noemde ze dat ‘hypothetisch’. Ankara heeft herhaaldelijk zijn bezorgdheid uitgesproken over de rol van de Syrisch-Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) in de strijd tegen de IS in Irak en de Levant (ISIL) in Syrië, met name nadat Washington wapens aan de groep begon te leveren. Turkije ziet de groep als gelieerd aan de PKK.

Vorige week heeft Turkije militaire versterkingen aangebracht aan de zuidgrens met Syrië. ’s Nachts werden er artillerie en tanks naar de grensprovincie Kilis gestuurd.

President Recep Tayyip Erdoğan merkte op dat Ankara de VS heeft meegedeeld dat het niemand om toestemming zal vragen om te reageren, wanneer de YPG Turkije zou aanvallen of provoceren. De PKK wordt door Turkije, de VS en de EU aangemerkt als terroristische organisatie.

Hurriyet