Dinsdag werden de camerabeelden vrijgegeven van een schietpartij in een bakker in Zuidwest-Duitsland. Daarop is te zien hoe een man met een hoed een café binnenstormt en onmiddellijk begint te schieten op een werkneemster met een hoofddoek. Vermoed wordt dat het om een racistische en islamofobe aanval gaat.

https://www.youtube.com/watch?v=S-UjigxZbFA

Op de beelden is te zien hoe de aanvaller meteen na binnenkomst zes schoten afvuurde op een vrouwelijke moslimbediende. De feiten vonden plaats in Stefans bakkerij annex café, die eigendom bleek te zijn van een Turkse man.

Volgens de politie gebruikte de dader ‘een leeg pistool’ en ‘raakte de bediende niet gewond’ bij het incident.

Alper Yıldırmaz, de eigenaar van de bakkerij in Heilbronn, in de deelstaat Baden-Württemberg, vertelde aan Anadolu Agency dat men vermoedt dat de dader handelde uit racistische motieven.

Grote Turkse gemeenschap

Duitsland heeft een grote Turkse gemeenschap van ongeveer 3 miljoen mensen. Velen onder hen zijn in Duitsland geboren en opgegroeid en hebben de Duitse nationaliteit. Hun grootouders zijn veelal naar Duitsland geïmmigreerd tijdens de jaren 60.

Racistische aanvallen tegen Turken waren vroeger zeldzaam, maar namen geleidelijk toe vanaf de jaren 90. In die periode vonden verschillende Turken de dood bij aanvallen met brandstichting door vermeende neo-Nazi’s.

Nog later kwam de moord op acht Turken door een bende van neo-Nazi’s, de NSU (Nazionalsozialistischer Untergrund) in de vroege jaren 2000. Sindsdien waren er nog sporadisch aanvallen, maar toch voldoende om bezorgdheid te doen ontstaan bij de Turkse gemeenschap, aangezien extreem-rechtse bewegingen de voorbije jaren in opmars waren, evenals het anti-Turks discours bij extreem-rechtse politici.

Ook islamofobie steekt de afgelopen jaren steeds meer de kop op in Duitsland, gevoed door propaganda van extreem-rechtse partijen, die handig gebruikmaken van de angst die leeft onder de bevolking over de vluchtelingencrisis en het terrorisme.

Vorig jaar registreerde de Duitse politie 1.075 islamofobe misdaden.

Sabah

S.V.R.