Een jongeman uit de zuidoostelijke Turkse provincie Mardin heeft een arend die zijn klauwen miste behandeld door voor het dier een kunstpoot op maat te maken met een 3D-printer.

De 23-jarige Hasan Kızıl uit het dorp Derik wordt door de inwoners ‘de genezer’ genoemd, omdat hij kunstledematen maakt voor gewonde dieren met heel beperkte middelen.

Een kind bracht de zieltogende arend naar hem toe. Kızıl onderzocht het dier en zag dat het de klauwen van zijn ene poot miste. Volgens Kızıl raakte de arend zijn klauwen kwijt toen hij tegen een elektrische omheining vloog en kon hij daardoor niet meer vliegen.

“Arenden vliegen op door zich af te zetten met hun poten, en deze arend kon dus niet meer vliegen omdat hij zijn ene poot niet meer kon gebruiken,” zei hij.

Na minutieuze berekeningen slaagde Kızıl erin om een prothese te maken met een 3D-printer. Toen de arend zijn 3D-geprinte prothese had gekregen, probeerde hij meteen op te vliegen en slaagde daar ook in na een aantal pogingen.

Kızıl vertelde dat hij tot nu toe al 300 gewonde dieren gratis had behandeld, en dat hij blij was de arend te kunnen helpen.

In maart kreeg Kızıl de Prijs voor Liefdadigheid voor zijn werk met gewonde dieren van het Turkse Ministerie van Religie. De prijs werd hem overhandigd door president Recep Tayyip Erdoğan.

Sabah

S.V.R.