De burgemeester van Istanbul, Ekrem İmamoğlu

CHP-burgemeester gekant tegen Istanbulkanaal

De burgemeester van Istanbul, Ekrem İmamoğlu, gaf woensdag 15 redenen waarom hij zich tegen het Istanbulkanaal verzet.

“Zondag heb ik aangekondigd dat we ons als grootstedelijk gebied Istanbul hebben teruggetrokken uit het nieuw kanaalproject. Gesprekken met wetenschappers hebben uitgewezen dat het Istanbulkanaal geen verraadproject is maar een moordproject. Het is een rampproject dat ingaat tegen het bestaan van 16 miljoen stadsbewoners. Ook brengt het project de veiligheid van 82 miljoen burgers in gevaar,” zei İmamoğlu tijdens een persconferentie.

“Ongeacht de beloftes aan wie dan ook, dit kanaalproject moet worden afgeblazen,” voegde hij toe.

İmamoğlu zei dat een dreigend watertekort een van de redenen is waarom hij zich tegen het kanaalproject verzet.

“Als het project wordt gerealiseerd, zal onze 8.500 jaar oude stad zowel zijn onder- als bovengrondse waterbronnen verliezen. Het project zou op basis van dit alleen al moeten worden geschrapt. De overige 14 redenen hoeven we zelfs niet meer aan te halen,” verklaarde İmamoğlu.

De burgemeester voegde toe dat de gegevens hierover beschikbaar zijn in rapporten die werden opgesteld door de Staats Water Werken (DSİ) en de Water en Rioleringsadministratie Istanbul (İSKİ).

İmamoğlu die de rapporten citeerde, zei dat het Istanbulkanaal ervoor zal zorgen dat er zoutwater naar het Terkos-meer en de delta vloeit. “Een belangrijke waterbron voor Europees Istanbul zal verdwijnen en de Dam van Sazlıdere zal functieloos blijven,” haalde hij aan.

De burgemeester zei verder dat het watertekort ook een strategisch- en veiligheidsprobleem is omdat de geplande bouwzone van het Istanbulkanaal momenteel een “strategisch reservegebied” is waar water kan worden opgepompt tijdens oorlogen en natuurrampen.

İmamoğlu zei dat de bouw van het Istanbulkanaal ook de kans kan vergroten op een aardbeving in de stad. “Als we de geschiedenis en data van de afgelopen 120 jaar bestuderen, dan zien we dat elke grote constructie langs de route van het kanaal, een enorm risico vormt voor de mens. Aardbevingen zijn een onveranderlijke realiteit van deze regio. De bodemstructuur is gevoelig voor aardverschuivingen,” haalde de burgemeester aan.

“Wetenschappers zeggen dat het Istanbulkanaal de onder- en bovengrondse spanningsbalansen zal doen kantelen wat kan resulteren in zware aardbevingen,” voegde hij toe.

Economische gevolgen

İmamoğlu merkte op dat de aanleg van het kanaal ook economische gevolgen zal hebben voor de bevolking. Zowel de belastingen voor de Turkse burger als de kosten voor Istanbul zullen volgens hem omhooggaan.

Als laatste zei de burgemeester dat het Istanbulkanaal de Overeenkomst van Montreux zal overtreden alsook nog zeven andere internationale overeenkomsten.

Hurriyet

O.A.

Youtuber Argonomi publiceerde onlangs een filmpje over het nieuwe project in de miljoenenstad Istanbul

LEES OOK: Erdogan: ‘Met dit project hebben we terug volledige controle’

Erdogan: ‘Met dit project hebben we terug volledige controle’

Commentaar Burgemeester met Engelse ondertiteling

Engelstalige tweets van Imamoglu over het nieuwe project