Burgemeester Ekrem İmamoğlu diende op 14 juli officieel klacht in tegen het ministerie van Milieu en Stedelijke Ontwikkeling. Hij klaagt over de 2 plannen die op tafel liggen voor de bouw van het nieuwe kanaal van Istanboel.

Dit “gekke project” van president Recep Tayyip Erdoğan wordt een nieuwe verbinding tussen de Zwarte Zee en de Zee van Marmara, en doorsnijdt de regio Thracië.

İmamoğlu  vindt dat het ministerie de plannen snel probeert door te drukken, door beide plannen al in juli goed te keuren. “Waarom is al die haast nodig”, aldus de burgemeester.

De burgemeester is vooral boos omdat bij de plannen enkele gebieden rond het kanaal worden ingedeeld als commerciële of toeristische zones, en niet als residentiële.

Het gaat ook om gronden die eigendom zijn van minister van financiën Berat Albayrak en van de moeder van de emir van Qatar. Ook stelt de burgemeester vast dat de overheid nog niet inging op de bezwaarschriften die ingediend werden tegen het milieurapport over het nieuwe kanaal.

“Het ergste is nog dat die landbouwgronden enkele jaren geleden al opgekocht werden. Die kopers moesten wel heel slim geweest zijn. Die discussie hierover wordt openlijk gevoerd.”

Hele natie

İmamoğlu diende de klachten in als een poging om te vechten voor Istanboel. Hij beschouwt het conflict rond het kanaal niet als een politiek probleem, maar als een zaak die de hele natie aanbelangt.

“We zouden het eigenlijk moeten hebben over de toeristische sector. Deze sector voedt miljoenen mensen, maar staat op instorten. Veel hotels in Turkije zijn gesloten en in Istanboel is slechts 6% van de hotelbedden bezet.”

Toch zal de burgemeester met verschillende politieke leiders samenzitten om de risico’s van het kanaal te bespreken.

Experts leveren felle kritiek op de plannen voor het kanaal. Zij menen dat het project veel schade zou kunnen toebrengen aan het milieu in het gebied. Het kanaal zou de gevolgen van een mogelijke zware aardbeving ernstiger kunnen maken. Bovendien zou het lokale ecosystemen kunnen verstoren.

 

K.L.

(Bron: Hurriyet)