Groepen van boze Bulgaarse nationalisten hebben de wegen geblokkeerd naar twee grensoversteekplaatsen met Turkije op 21 maart om de Turkse burgers tegen te houden, hun stem uit te brengen voor het referendum.

Deze nationalisten, die voornamelijk lid zijn van de Patriottische Unie Partij, hebben de wegen geblokkeerd met kettingen en oude autobanden terwijl zij vlaggen dragen en leuzen roepen in de aard van “Wij verdedigen Bulgarije en Europa”. Twee hoofdkandidaten van de Bulgaarse verkiezingen hebben kritiek geuit ten aanzien van Turkije op 20 maart, voor wat zij zien als inmenging in hun campagne.

Elke tussenkomst

“Onze partij weigert categoriek elke tussenkomst van een vreemde natie in onze binnenlandse zaken”, verklaarde Kornelia Ninova van de Socialistische Partij (BSP).

“Wij accepteren geen commentaar van de Turkse minister van Sociale Zaken, noch van de Turkse ambassadeur en zeker niet van een majoor die openlijk het volk oproept te stemmen voor één partij”, verklaarde hij. Ninova verwees naar de openlijke steun van Turkije naar Dost, een partij opgericht door Turken in Bulgarije, die voor de eerste keer deelneemt aan de verkiezingen van 26 maart.

De Rechten en Vrijheid Partij (HÖH) is de tweede partij opgericht door de Turkse minderheid, maar deze krijgt geen steun van Ankara.

Bulgarije heeft er een Turkse minderheid die 700.000 leden telt. Wrijvingen tussen de buurlanden ontstaan ook op het moment dat de relaties tussen Turkije en de EU op gespannen voet staan in het vooruitzicht van het komende referendum van 16 april.

Hurriyet