Het Turks/Koreaans consortium ‘Kalyon-Hanwha’ heeft de openbare aanbesteding gekregen om de grootse zonne-energiecentrale van Turkije te bouwen in de Anatolische provincie Konya. De investering wordt geschat op een 1.3 miljard euro.

De voorzitter van de commissie die de aanbesteding toezegde was de staatssecretaris van de minister van Energie, Abdullah Tancan, die aankondigde dat het consortium het beste aanbod had gedaan van alle kandidaten. Er waren 4 consortiums die streden voor de aanbesteding, waaronder ‘Limak-CMEC-Hareon Solar’, ‘Çalık-Hareon Solar’,  ‘AKC’ en ‘Kalyon-Hanwha’. De bedrijven in kwestie bezitten de Turkse, Saoedische of Chinese nationaliteit.

minister van Energie

De minister van Energie, Berat Albayrak, verklaarde dat de opbrengsten van de 1.000 megawatt producerende zonne-energiecentrale, de investering van 1.3 miljard euro zou overstijgen, verder verklarend dat de centrale revolutionair zal zijn voor de ontwikkeling van de Turkse energiesector en het opwekken van duurzame energie.

Albayrak liet ook weten dat gelijkaardige openbare aanbestedingen zullen georganiseerd worden in het kader van windenergie de komende maanden. Het energiebeleid van Turkije is erop gericht om hoofdzakelijk gebruik te maken van eigen energiebronnen, het is dan ook in dit kader dat ze haar eerste openbare aanbesteding hield voor een zonne-energiecentrale.

%80 Turkse ingenieurs

Het openbaar aanbod specificeerde dat de onderdelen voor het project lokaal geproduceerd moeten worden en dat in de bouw van de centrale er minstens 80% Turkse ingenieurs in dienst genomen moeten worden. De voorzitter van de ‘Kalyon Holding Energy Group’ vertelde dat het project van immens belang is, indien Turkije af wil van haar buitenlandse energie afhankelijkheid.

“Dit gaat niet over de bouw van een energiecentrale, maar over maatregelen om de lokale productie te verzekeren. Het geeft ons een groot genoegen om deze nieuwe technologie in Turkije te gebruiken, wetende dat deze nooit heeft bestaan in het verleden”, verklaarde hij in een persmededeling.

De fabriek die de onderdelen zal leveren voor de bouw van de centrale, zal klaar zijn over 21 maanden. De centrale zal zelf energie voorzien aan meer dan 600.000 huishoudens en zal 1.500 nieuwe jobs creëren.

Hurriyet