Volgens het meest recente Twitter Transparantie rapport, gepubliceerd op 21 maart, blijft Turkije koploper van de wereldwijde censuurlijst van Twitter.

Turkije heeft volgens het rapport het social mediabedrijf verzocht om 3.076 accounts af te sluiten. 844 van deze verzoeken werden gedaan door Turkse rechtbanken, terwijl er 2.232 direct door de Turkse regering en veiligheidsambtenaren werden gedaan. Als gevolg van de verzoeken sloot Twitter 290 accounts en verwijderde 489 berichten.

Turkse autoriteiten

De Turkse autoriteiten vroegen ook om het blokkeren van 1386 specifieke berichten, Twitter deed dat in 414 van de gevallen. Volgens het rapport stonden deze berichten in verband met terroristische aanslagen en de mislukte couppoging van vorig jaar, veel berichten bevatten bloederige en expliciete afbeeldingen.

Twitter kondigde ook aan dat 77 van de 88 wereldwijde verzoeken tot het afsluiten van accounts van journalisten en mediakanalen uit Turkije kwamen. Twitter zei dat ze deze verzoeken afgewezen heeft, ze ziet het als een schending van de persvrijheid. Ondanks de verklaring van Twitter, werden er 15 afzonderlijke berichten verwijderd en 14 accounts van journalisten en mediakanalen in Turkije verboden.

Wereldwijd werden 13.022 verzoeken voor een verbod gedaan aan Twitter, volgens het rapport. Twitter verklaarde ook aan dat het 376.890 accounts verboden heeft naar aanleiding van relaties met radicalisme en terrorisme.

Frankrijk volgt Turkije

Frankrijk volgde Turkije met 1.334 verzoeken en nam de tweede plaats in op de Twitter Transparantielijst, terwijl Rusland verzocht van 522 accounts te sluiten, de Verenigde Staten verzocht de sluiting van 103 accounts.

Hurriyet