De in Rome gebaseerde correspondent van het nieuwsagency Doğan, Esma Çakır, werd aangesteld als de voorzitster van de Buitenlandse Persassociatie. Deze opereert al sinds 1912 in de Italiaanse hoofdstad.

Eerste Turk en 4de vrouw ooit

De 38-jarige Çakır is de eerste Turk en 4de vrouw die de functie krijgt in de 106-jarige geschiedenis van de associatie. Het heeft meer dan 350 leden uit 54 landen. De vorige vrouwelijke voorzitters waren Ann-Marie Kjellander uit Zweden, Valentina Alazraki uit Mexico en Marcelle Padovani uit Frankrijk.

Het nieuwe managementbestuur onder Çakır begon officieel met het werk op 29 maart. Het bestuur heeft 12 leden uit 10 landen. De nationaliteiten zijn van Venezuela, Zweden, Italië, Nederland, Canada, Spanje, San Marino, Chili, Frankrijk en Turkije.

Enthousiasme en verantwoordelijkheidszin

Çakır uitte haar enthousiasme over haar nieuwe positie, waarbij ze zegt zich bewust te zijn van de verantwoordelijkheden.

“Ik ben erg blij om te zien dat een vrouw werd verkozen voor deze positie en ik geloof dat dit een teken is van de nood aan verandering,” zei ze.

Çakır startte haar journalistieke carrière bij Hurriyet in 2001. Ze werkt sinds 2009 als correspondent in Rome voor het nieuwsagentschap Doğan.

Hurriyet