De Hagia Sophia of Aya Sophia is een voormalige kathedraal (gedurende de hele periode van 537 - 1453 de grootste ter wereld) en moskee in de Turkse stad Istanboel. Tegenwoordig is het een museum. (wikipedia)

Op dit moment werkt de overheid aan een plan om de Hagia Sophia (Ayasofya) opnieuw om te vormen tot moskee. Dat schreef de krant Hürriyet op 5 juni. Nu is het iconische bouwwerk in Istanboel een museum.

Onlangs werd gevierd dat de Byzantijnse hoofdstad Constantinopel, het huidige Istanboel, 567 jaar eerder werd veroverd door de Ottomanen. Daarbij werden passages uit de Koran voorgelezen.

Daarop kwam veel kritiek vanuit Griekenland, maar Ankara repliceerde dat Athene best geen zinloze uitspraken zou doen. Het punt stond ook ter discussie tijdens de vergadering van het centrale bestuur van de AKP (MYK).

“Alleen onze geweldige natie heeft er zaken mee of er gebeden wordt en of de Al-Fatiha surah wordt opgezegd in de Hagia Sophia”, aldus president Erdoğan. Zo wist een anonieme bron van Hürriyet. Volgens de bron wees de president erop dat de Hagia Sophia het symbool is van de verovering van Istanboel.

Het bouwwerk werd pas in 1934 door de toenmalige regering tot museum verklaard. “Bereid alles voor om de Hagia Sophia opnieuw om te vormen. Daarna zullen we alles evalueren. Wel moet het zo blijven dat toeristen de Hagia Sophia kunnen bezoeken, net zoals dat bij de Sultanahmet kan. Ga toch ook niet overhaast te werk”, aldus Erdoğan.

De bron merkt ook op hoe tijdens de vergadering van de MYK de lof besproken wordt die andere partijen hadden omdat er in de Hagia Sophia gebeden werd.

K.L.

(Bron: Hürriyet)