De nationale luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines (THY) zorgt ervoor dat er minder mensen aan boord van haar vliegtuigen zijn. Zo kunnen de coronamaatregelen beter nageleefd worden.

Ook zet THY nieuwe bemanningsleden in. De zogenaamde Hygiëne-experts moeten ervoor zorgen dat alles hygiënisch verloopt. Tijdens de crisis is elk aspect van het leven veranderd. Dat geldt ook voor de vluchten.

Binnenlandse vluchten zijn in Turkije sinds 1 juni weer mogelijk. THY zal binnen enkele dagen ook haar internationale vluchten opnieuw hervatten. De hygiëne-experts, met gezichtsbescherming aan, moeten er in het vliegtuig voor waken dat alle hygiënische maatregelen nageleefd worden, en dit voor, tijdens en na de vlucht.

Om passagiers te laten zien dat reizen met THY veilig gebeurt, zullen de experts ook steeds alle toiletten ontsmetten, en ook alles dat de passagiers aangeraakt hebben. Ze zullen er ook voor zorgen dat passagiers de sociale afstand respecteren.

Bovendien krijgen mensen die hun mondmasker afzetten, een waarschuwing. Ze zullen er op letten dat iedereen zeker zijn masker op heeft terwijl er iemand eet of drinkt. Na elke vlucht, wordt het hele vliegtuig grondig ontsmet.

De eerste vlucht van THY in 2 maanden was tussen Istanboel en Ankara. De luchthavens van deze steden, maar ook die van de derde stad Izmir, de populaire badplaats Antalya, en Trabzon aan de Zwarte Zee, ontvangen dagelijks opnieuw een beperkt aantal passagiers.

Andere luchthavens zullen deze week ook opengaan. Passagiers die met THY reizen, krijgen een mondmasker en een kit met daarin onder meer ontsmettende gel. Ook moeten ze een code hebben van de app Hayat Eve Sığar (leven doe je thuis) om aan boord van een vliegtuig te kunnen. De code is ook nodig voor andere vervoermiddelen en moet aantonen dat je gezond bent. Zieke passagiers, of mensen die vermoedelijk besmet zijn, mogen niet vliegen.

Als handbagage zijn alleen laptops, portefeuilles en kinderwagens toegestaan. Het dragen van een mondmasker is verplicht. Aan de ingangen van luchthavens zijn hittecamera’s geïnstalleerd om de temperatuur van de binnenkomende passagiers te meten.

Ook het inchecken verloopt anders. Passagiers scannen hun incheckcode zelf, met speciale toestellen. Het is niet mogelijk om mensen af te halen of uit te zwaaien in de luchthaven. Een luchthaven kan pas weer open als die een certificaat gekregen heeft waaruit blijkt dat alles er veilig verloopt.

K.L.

(Bron: Sabah)