Op 4 juni liet minister van Transport en Infrastructuur Adil Karaismailoğlu weten dat vanaf 10 juni vluchten tussen Turkije en 40 landen stapsgewijs hervat zullen worden.

Met 15 landen is er al een voorbereidend akkoord gesloten. Volgens zijn verklaring gaat het onder meer om vluchten naar Noorwegen, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Griekenland, Qatar en Zuid-Korea. Overal ter wereld worden coronamaatregelen stilaan versoepeld. Daarom is Karaismailoğlu in gesprek met in totaal 92 landen over het hervatten van vluchten.

“Op dit moment is er al een akkoord met Noord-Cyprus, Oostenrijk, Litouwen, Servië, Kazachstan, Albanië, Wit-Rusland, de Verenigde Arabische Emiraten, Moldavië, Oezbekistan, Oekraïne, Marokko, Jordanië, Soedan en Italië.

De eerste internationale vluchten, op 10 juni, zullen naar Noord-Cyprus, Bahrein, Qatar, Griekenland en Bulgarije zijn”, aldus de minister. Vanaf 20 juni zou er dan weer gevlogen worden naar Nederland, Kazachstan, Albanië, Bosnië-Herzegovina, Denemarken, Estland, Finland, Zuid-Korea, Ierland, Montenegro, Kirgizië, Letland, Luxemburg, Noorwegen en Slowakije. Op 25 juni is België aan de beurt.

Karaismailoğlu stelt de gezondheid van de passagiers voorop, en daarom werkt hij samen met de ministeries van Volksgezondheid, Cultuur en Toerisme. Er komen controlepunten op luchthavens, en het ministerie van Volksgezondheid beslisten dat Turken die met een gecharterd vliegtuig terugkomen, 2 weken in thuisisolatie moeten. Iedereen die aankomt, wordt ook getest in speciale ruimtes.

Als passagiers symptomen hebben, zullen die daar ook geëvalueerd worden. Contactgegevens zullen opgeslagen worden in HSYS, het systeem waarin alle gegevens in verband met volksgezondheid bijgehouden worden.

“Mensen die mogelijk besmet zijn, zullen naar speciale geïsoleerde ruimtes op de luchthaven gebracht worden, en daarna per ambulance naar het ziekenhuis dat het departement Volksgezondheid van de desbetreffende provincie zal aanwijzen. Wie in het ziekenhuis geen symptomen blijkt te hebben, zal gedurende 14 dagen thuis in isolatie moeten blijven.

Ze zullen opgevolgd worden door een speciaal aangewezen huisarts. Iedereen die onderzocht wordt, zal ook een contactformulier moeten invullen en zijn toestemming moeten geven. De tests worden gecoördineerd door Volksgezondheid, in samenwerking met de diensten voor grenzen en kusten, en van publieke gezondheid. Ook de provinciale gezondheidsdiensten werken mee.”

Als een van de versoepelingen van de coronamaatregelen werden binnenlandse vluchten in Turkije op 1 juni hervat. Nu het land de ergste fase van de strijd tegen het nieuwe coronavirus achter de rug heeft, is het stilaan weer tijd om terug te keren naar het nieuwe normaal. Omdat wereldwijd het internationale vliegverkeer opgeschort was, schortte Turkije het internationale vliegverkeer op 28 maart op.

Karaismailoğlu ziet het opschorten van het vliegverkeer als een poging de coronapandemie af te wenden. Hij vindt dat er een belangrijke drempel overwonnen is en dat het nu tijd is om de internationale relaties weer te versterken en om de wereldwijde handel weer aan te zwengelen.

K.L.

Bron: Sabah