Yiğit Bulut

Sommige buitenlandse chefs die kookprogramma’s presenteren op de Turkse televisie en die tegelijkertijd door het land reizen, zijn betrokken bij spionageactiviteiten, beweerde Yiğit Bulut, hoofdadviseur van president Recep Tayyip Erdoğan.

Bulut sprak als gast op de regeringsgezinde zender, A Haber op 7 december. Hier beweerde hij dat buitenlandse chefs inlichtingen verzamelden als ze reizen naar de verschillende provincies in Turkije.

Engelsman en Italiaan

“Onlangs keek ik naar een programma op een nieuwszender. Een Engelsman en Italiaan waren op culinaire doortocht in Anatolië aan het reizen langs de vele provincies en dorpen. Denk je dat ze dat zomaar doen?” zei hij.

“Heb je ooit een Turk gezien die een kookprogramma host op Franse televisie? Die provincies, dorpen en industriële installaties bezoekt?

Complottheorieën

Bulut legde de nadruk erop dat hij zeker niet overdreef en dat het hier zeker niet ging om complottheorieën.

De hoofdadviseur van de president beweerde dat de tv-chefs gebruik maakten van de onschuld en gastvrijheid van de Anatolische mensen om zo informatie te verzamelen over de militaire basissen en industriële installaties onder het mom van kookprogramma’s.

“Onze mensen zijn zo puur, dat ze hun deuren openen voor wildvreemden. Ze vertellen allemaal hun geheimen en ze laten alles zomaar zien.”

Gezi-protesten

Bulut, een voormalige nieuwsanker en hoofdredacteur van de omroep 24 TV, werd aangesteld als hoofadviseur in juli 2013, kort nadat hij claimde dat “ze” Erdoğan probeerden te doden via telekinese, een manier om vanop afstand voorwerpen te bewegen door menselijke geestkracht. Hij zei ook dat de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa achter de massale Gezi-protesten zat.

In mei 2015, verklaarde Bulut, tijdens een show op de staatsomroep TRT, dat hij klaar was om zijn leven te geven voor Erdoğan.

Hürriyet